In tegenstelling tot wat het Ministerie van Financiën vorige week zelf aan de Tweede Kamer meldde in de slotwet, blijkt de 133 miljoen euro die daar werd omschreven als een afdracht aan de Europese Unie in verband met een herberekening van de omvang van de economie, een extra naheffing dus, helemaal geen naheffing te zijn geweest. Dat schrijft het kabinet vandaag naar aanleiding van berichtgeving in de media. Het Ministerie van Financiën heeft de fout in de verantwoordingsstukken zelf gemaakt.
Volgens het kabinet gaat het in plaats daarvan over een ‘kasschuif’. Jaarlijks draagt Nederland een brutobedrag af aan de EU, dat vervolgens deels via teruggaven weer terugkomt. Maar omdat het begrotingsakkoord van de Europese Unie, waarvan deze en andere teruggaven afhankelijk waren, vorig jaar pas in december werd goedgekeurd, konden de budgettaire effecten van dat akkoord niet meer helemaal worden meegenomen op de begroting in 2014. Een deel van de voor 2014 verwachte teruggaven is doorgeschoven naar boekjaar 2015, waardoor tegenvaller van 133 miljoen ontstond op de begroting van 2014.
De totale naheffing die vorig jaar door Nederland aan de Europese Unie betaald is, bedroeg bruto 1,1 miljard euro. Via teruggaven uit de EU is de naheffing uiteindelijk netto uitgekomen op 642 miljoen, en dat verandert nu niet.
De Tweede Kamer debatteert vandaag aan het eind van de middag over de verantwoordingsstukken van het kabinet. Minister Dijsselbloem is daarbij wegens ziekte afwezig. Premier Rutte zal wel bij het debat zijn.