Vanuit Brussel volg ik bijna dagelijks het nieuws vanuit Nederland. Dat nieuws is vaak negatief: mensen zijn bang om iets te verliezen. Hun pensioen, de rustige buurt, de auto, het huis of de achtertuin. De angst regeert. Maar er is hoop. De negen-tot-vijf babyboomgeneratie verlaat het toneel. Jonge mensen hebben verse ambitie, ze willen graag: zij zijn de toekomst van Europa. De babyboomers zien vier dagen in de week werken als een grondrecht. Probeer op vrijdagmiddag maar eens iemand te bereiken op kantoor. Het is de generatie van twaalf vakanties per jaar en caravans. Je herkent ze op straat aan hun eletrische buitenboordfiets. Gezellig Gazelle. Hun ouders hebben Nederland opgebouwd. De babyboomers eten alles op en laten grote schulden na. Europa is failliet.
Maar elk faillissement betekent ook een nieuwe start. De jeugd gaat Europa redden, ik heb het zelf gezien. Bij babyboomer Ivo Niehe nota bene, in die suffe TV-show! Ze willen maar één ding: beroemd en de beste worden. Iris won ‘The Voice van Holland’ en heeft een super-stem. Erik ging op zijn 13e studeren aan de TU Delft en gaat als DJ Armin van Buuren achterna. Jess werd topkok en droomt van een 3-sterrenrestaurant. Ik zag een jonge Marokkaan die de stenen uit de straat rapte… Gewone jongens en meisjes. Maar met uitzonderlijk talent en bloed-ambitieus. En mega-internationaal, dat houdt geen polderkabinet Roemer-Wilders tegen! Dat is andere koek dan ATV-tjes draaien, deeltijd punniken, camping-klussen, klaverjassen en andere ouwe zeik-neuzerij.
Laura Dekker en de zeurpolitie
Verzorgingsstaat? Ik regel het zelf wel! That’s the spirit. Balkenende miste de VOC mentaliteit?-Laura Dekker gaat op haar zeilboot de wereld rond terwijl de zeurpolitie haar vanaf de wal de laatste regeltjes toeschreeuwt. In Nederland zijn alleen de zorg en de pensioenen van topniveau. Geen wonder dat Laura liever op zee is. De 50-plussers hebben geen VOC-mentaliteit: zij vreten zich liever vol op cruise-schepen, liefst met kortingskaart. Hangen, zuipen, klagen, de muziek speelt nog en Europa zinkt. Geef mij dan maar een zeilbootje, knokkend voor elk zuchtje frisse wind.
Ik heb de nieuwe Steve Jobs gezien. Hij heet Nick, heeft een App bedacht, is naar een miljardair in Hong Kong gevlogen met zijn businessplan en verdient nu bakken met geld. Hij vraagt 25.000 euro voor een spreekbeurt van 30 minuten. Nick is zestien en woont in Londen. Ik kan niet rappen, koken of zeilen. Ik weet niet eens wat een App is. Ik kan alleen goed lobbyen en ik ben een optimist. Er is zoveel geklaagd over de Generatie Nix, over de Jeugd van tegenwoordig die voor niks deugt en alleen wil blowen, hangen, zuipen en wippen. Vanaf de wal is het makkelijk klagen. terwijl jezelf met 57 pensioneren kan. Flikker toch op naar je sta-caravans en je NS-dagtochten. Pak je elektrische Gazelle en maak plaats voor de New Generation Europe!
De wind staat goed
De nieuwe Whitney Houston komt uit Waddinxveen, via Paramaribo. De nieuwe Einstein woont in Beetsterzwaag. De nieuwe Eminem is geboren in Rabat en woont in Kralingen. De nieuwe Steve Jobs is scholier te Londen, geëmigreerd uit Australië. Europa moest diep zinken om straks weer ‘going up’ te gaan. Gelukkig staat de wind goed. De jeugd is de toekomst, ik heb het zelf gezien.
Wytze Russchen is lobbyist in Brussel. Hij spreekt tweewekelijks audiocolumns uit voor Euranet.