ThePostOnline

Wouter Bos: de overste Karremans van de bankencrisis

13-04-2012 14:00

Woensdag presenteerde de Commissie de Wit haar eindrapport over de bankencrisis. De meest gestelde vraag was: Hoe fout zat Wouter Bos? Hij zou miljarden over de balk hebben gesmeten, de Kamer onvoldoende hebben voorgelicht. Het is eigenlijk een bizarre vraag. Wellicht typisch Nederlands zelfs. We deden hetzelfde rondom Srebrenica.

De Srebrenica-schuldvraag
Na de volkerenmoord in Srebrenica ging het in Nederland jarenlang over de schuldvraag van de Nederlandse militairen. Wat Karremans allemaal fout had gedaan, wat de minister van Defensie na had gelaten. Er is zelfs een kabinet over afgetreden. Soms werd er nog wel gewezen naar de Verenigde Naties of Franse generaals, meestal ging het discours over wat Dutchbat II wel of niet had nagelaten. Dat is alleen vaak incorrect, de Nederlandse militairen hadden nauwelijks een andere keus toen ze daar eenmaal zaten met hun proppenschieters. Ja, ze hadden anders kunnen handelen, maar het belangrijkste is: De schuldigen waren niet de Nederlandse militairen, dat waren de criminelen onder leiding van Ratko Mladic. Zij hebben die mensen vermoord.

Wouter Bos overkomt nu hetzelfde. In de heetst van de strijd, onder een onvoorstelbare druk, met onnoemelijk veel (internationale) spelers moest hij handelen. En dat deed hij ook. Dat schreef de Commissie de Wit ook, maar dat is blijkbaar minder interessant. Wouter Bos is de kop van jut.
Wouter Bos moest maar, ongeveer in z’n eentje, de ING redden, ABN -AMRO opkopen en zorgen dat andere bedrijven niet omvielen. Nederland overeind houden, dat was zijn taak. Dat is materie die gewone stervelingen verre van snappen, zelfs Minister-President Balkenende kon alleen maar ja zeggen als Bos en zijn team iets voorstelden. De materie en druk waar normale mensen van weg zouden rennen, die had Wouter Bos wél onder controle. In tegenstelling tot bankiers trouwens, die snappen zelf ook niets van hun vak, anders was de crisis nooit ontstaan.

Nullen tellen
Net zoals Dutchbat geen Bosnische moslims heeft gedood, maar de Bosnische Serviërs dat deden, heeft Wouter Bos de Nederlandse belastingbetaler geen miljarden gekost. De onverantwoordelijke bankensector heeft dat gedaan. Zij hebben gespeculeerd met ons geld, en wentelden vervolgens het verlies af op de staat. Banken hebben het fout gedaan. Alles wat Bos verkeerd heeft gedaan, is slechts een afgeleide daarvan. Hij had ongetwijfeld dingen anders kunnen doen, hij heeft fouten gemaakt, maar verdient het niet de zondebok te zijn. Iedereen die iets anders beweert snapt het niet en moet voor straf nullen tellen op de bankrekening van Rijkman Groenink.

Huub Bellemakers is fan van Wouter Bos en beveelt ook dit artikel van Kaj Leers aan om te lezen.

Beeld CC: Fontes