AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met flinke verliezen gesloten. De handelsdag stond vooral in het teken van het zoveelste mislukte topoverleg met Griekenland en stijgende rentes op de obligatiemarkten. De AEX stond twee uur voor het slot kortstondig in de plus maar zakte, mede door een stevig koersverlies bij zwaargewicht Shell (1,9 procent), weer in het rood.
De toonaangevende index van de Amsterdamse beurs sloot 0,5 procent lager op 485,29 punten. De MidKap ging gebukt onder grote verliezen voor de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro (4,9 procent) en SBM (3,6 procent) en sloot met een verlies van 1,2 procent op 741,84 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,7 en 1,3 procent in.
De Griekse premier Alexis Tsipras wees woensdagavond voorstellen van Europese politici en het IMF, bedoeld om Griekenland in aanmerking te laten komen voor meer steun, af. Ondertussen komt de bodem van de Griekse schatkist steeds naderbij, terwijl er tal van betalingen op de rol staan in de komende weken.
Rentes
Marktkenners wezen er op dat de stijgende obligatierentes een negatief effect hebben op de aandelenkoersen. ,,Iedereen weet dat de rentes op den duur weer gaan stijgen, maar het gaat nu wel in een flink tempo. Ook wordt de euro weer duurder ten opzichte van de Amerikaanse dollar, en dat is slecht voor de Europese bedrijven die actief zijn in de Verenigde Staten”, zei een van hen.
KPN (plus 3,6 procent) wist zich dankzij overnamespeculatie in de telecomsector te onttrekken aan de malaise. Zakenkrant The Wall Street Journal schreef dat de Amerikaanse aanbieder van satelliettelevisie Dish Network in gesprek is met T-Mobile US over een mogelijke fusie. Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile US, steeg in Frankfurt 1,3 procent.
Shell
Shell, Fugro en SBM behoorden tot de bedrijven die werden geraakt door een aanzienlijke daling van de olieprijzen. Beleggers speculeerden er op dat de OPEC vrijdag opnieuw besluit om zijn productie op peil te houden, een stap die vorig jaar al leidde tot een grote prijsdaling. Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper op 58,37 dollar per vat en Brentolie kostte 2,3 procent minder op 62,37 dollar.
De euro was 1,1262 dollar waard, tegen 1,1267 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.