Het kabinet gaat kijken of Nederland ook ongewenste imams kan weren die uit Europese landen komen. Nu wordt alleen gekeken naar haatzaaiende imams van buiten de EU. Zij komen straks op een zwarte lijst, maar de VVD wil dat hier ook ongewenste imams op staan die binnen de EU verblijven.
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemt het voorstel van de VVD ,,interessant’. Het wordt betrokken in de aanscherping van het beleid, zo laat zijn woordvoerder zondag weten.
De nationaal terreurcoördinator werkt al enige tijd aan een ‘alerteringslijst’ van imams die haat prediken. Maar het gaat dan alleen om personen die een visum moeten aanvragen. Imams van binnen de EU zijn niet visumplichtig.
VVD-Kamerlid Ockje Tellegen liet in RTL Nieuws weten dat zij een actievere houding wil van het kabinet. Ze vindt dat er één lijst moet komen waarop alle ongewenste imams staan, dus ook als ze uit een Europees land komen. Het liefst wil ze dat er ook een Europese lijst komt, waar Nederland op moet aandringen.
Coalitiegenoot PvdA kan zich vinden in het voorstel. Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch gaat het erom alle mensen tegen te houden die haat zaaien of een gevaar zijn voor de openbare orde of nationale veiligheid, of ze nu uit Europa komen of niet.
Tegelijk wijst hij erop dat zo’n lijst nooit klaar is en ook averechts kan uitpakken. Een geweigerde imam zal zijn boodschap dan via internet of de satelliet de huiskamers in slingeren. Daarom wil hij dat er ook meer ruimte komt voor alternatieven, zoals wijze imams die goede ideeën overbrengen.
Het CDA vindt dat nu doorgepakt moet worden met een internationale lijst. ,,Alleen een Nederlandse lijst is niet effectief genoeg als de haatpredikers in buurlanden als Duitsland en België hun gang kunnen gaan en een onbewaakte grens over kunnen steken. Dit moeten we voorkomen”, zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam. Hij vindt ook dat de VVD meer mag doen, bijvoorbeeld aan een onderzoek naar geldstromen uit onvrije landen. ,,We horen de VVD wel vaker iets roepen maar tot op heden heeft dit nooit tot stevige maatregelen geleid.”
Anp