ThePostOnline

Amsterdamse raadsfractie Red Amsterdam wil benzinestationweekendverbod

03-05-2012 17:01

De Amsterdamse gemeenteraadsfractie Red Amsterdam wil dat alle Amsterdamse benzinestations in het weekend worden gesloten. Daarmee hoopt zij dat het aantal plezierritjes met auto’s, motoren en scooters wordt teruggedrongen. Het voordeel hiervan is tweeledig. Het zorgt voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof, wat voor Amsterdam nog steeds een groot probleem is. Daarnaast verwacht de fractie dat het aantal ongelukken veroorzaakt door zondagsrijders afneemt.

Red Amsterdam werd voor dit initiatief geïnspireerd door het PvdA-voorstel om snackbars op loopafstand van scholen te verbieden (*) overdag patat te verkopen.

Een woordvoerder van Red Amsterdam: “We vinden het heel verfrissend om dit soort problemen aan de aanbodkant aan te pakken, in plaats van bij de veroorzakers. Want dat zijn eigenlijk alleen maar slachtoffers van uitgekiende marketingtechnieken. Dit geeft een geheel nieuwe impuls aan het geloof in de maakbare samenleving. Als deze twee initiatieven slagen zien we veel meer mogelijkheden om als overheid de consumptiemaatschappij te beteugelen en ongewenst gedrag via de commercie aan te pakken. Als het niet te krijgen is, dan kom je ook niet in de verleiding, niet waar? Zo zien we mogelijkheden mediaverslaving te bestrijden door gratis kranten te verbieden en internettoegang te beperken tot kantooruren. Ook is er nog de mogelijkheid om accijns op SMS in te voeren. Ongelukken tijdens het doe-het-zelven willen we aanpakken met een convenant met de Praxis, waarin we een verbod op elektrisch gereedschap willen vastleggen. Rubber schroeven en spijkers behoren ook tot de mogelijkheid. We verwachten dat dit jaarlijks tientallen miljoenen scheelt aan zorgkosten.”

Het is nog niet bekend wanneer de Red Amsterdam het initiatiefvoorstel bij de gemeenteraad indient.

DISCLAIMER!