ThePostOnline

Onze persoonlijke vrijheid gaat in rook op

09-05-2012 14:00

Veel mensen vinden dat hele roken maar een vieze gewoonte. De meesten zien het liefst dat rokers in de winter in de steenkou hun nicotinefix regelen en hoesten lekker passief-agressief op de terasjes in de lentezon om rokers er van ‘bewust’ te maken dat zij last hebben van al dat gepaf.  Dit laatste lijkt het meest op de methode die de regering aanhoudt om mensen te weerhouden om te gaan roken. Lekker passief-agressief stukje bij beetje de accijns op tabak verhogen, zodat iedere roker als de sigaretten weer met tientallen centen duurder is geworden een week lang baalt en dan weer verder gaat met de orde van de dag; het heerlijk wegroken van die hemelse longemfyseemveroorzakende tabak.

Geld uitsparen
Neemt de regering de gezondheid van het volk wel serieus? Of profiteert de regering nog veel te veel van de rokende medemens? Goed, de kosten in de zorg nemen wel toe door alle mensen die met kanker of emfyseem de ziekenhuisbedden bezetten, maar dat betekent vaak wel dat die vervelende AOW ook niet zo lang doorbetaald hoeft te worden. Uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Phillip Morris uit 1999 bleek dat Tsjechië ruim 47 miljoen euro in dat jaar uitspaarde door het vroege overlijden van rokers. En dat roken een totaal van ruim 230 miljoen euro opleverde voor de staatskas. De resultaten van dit onderzoek bleken alleen niet te kloppen, maar wat was er te verwachten van een onderzoek gesponsord door de tabaksindustrie.

Andere meer gerespecteerde onderzoeken over deze kwestie kwamen tot de conclusie dat roken juist een negatieve economische invloed hebben; van zo’n 5 euro tot 30 euro per gerookt pakje. Als regeringen de gezondheid van hun volk dus echt serieus zouden nemen zouden de pakjes sigaretten veel meer moeten gaan kosten. Zo wordt er in Nieuw Zeeland nu gesteggeld of de prijs van de pakjes met een factor vijf en later met een factor tien moeten worden verhoogd.

Vrijheid van het individu
In New York, de stad waar roken nu al praktisch onmogelijk is, is men van plan om het roken nog verder in te perken. Naast het roken op de werkplaats, in horecagelegenheden, in openbare ruimtes (zowel binnen als buiten) wil het gemeentebestuur nu ook het roken binnenshuis aan perken leggen. Niet door het direct te verbieden, maar door huisbazen contractueel vast te laten stellen waar er wel en niet gerookt mag worden. Wel zo fijn voor de mensen die liever niet met tabaksrook in contact komen, maar voor mensen die willen roken kan dit dus ook betekenen dat ze zelfs niet meer in hun eigen appartement kunnen roken en dus in hun eigen huis buiten moeten gaan staan.

De vrijheden van het individu om in zijn lichaam te stoppen wat hij of zij maar wil wordt over de hele wereld beperkt. Of het nu gaat over de invoering van de wietpas, de war on drugs of het belachelijk verhogen van de prijs van tabak. Vanuit financiëel oogpunt zou alles wat mensen maar graag willen gebruiken legaal te maken, en redelijkerwijs te taxeren, een geweldige boost kunnen geven aan de economie. Het belangrijkste is alleen niet het financiële gewin wat hier mee behaald kan worden: het is de vraag of het mogelijk mag zijn dat een overheid het gedrag van mensen wil veranderen door wetten of door financiële prikkels. Zeker als het gaat om gewoontes waar anderen vrij weinig last van hoeven te hebben.

De regering moet eens duidelijkheid gaan scheppen. Of ze neemt een actieve houding in voor het welzijn van het volk en verbied alles wat slecht is voor de mens. Of ze behandelt het volk eens als de volwassenen die ze zijn en laat de keuzevrijheid aan hen over. En dus niet als de passief-agressieve anti-roker een beetje kuchen en niet de ballen hebben om er ook daadwerkelijk iets aan te veranderen.