Zzzoom! Feyenoord pakte 10 jaar terug de UEFA Cup!

07-05-2012 18:00

Gouden tijden voor liefhebbers van onnozele feitjes en weetjes. Gisteren, op de dag dat Feyenoord voor het eerst in elf jaar weer eens in de buurt kwam van de Champions League, was het precies 42 jaar geleden dat Feyenoord in het San Siro in Milaan de Europa Cup 1 won. En morgen is het precies 10 jaar geleden dat Feyenoord in de eigen Kuip beslag wist te leggen op de UEFA Cup. 

Van Hooijdonk
Het was het superjaar van Pierre van Hooijdonk. De boomlange spits schoot werkelijk iedere vrije trap vol in het kruis en was daarmee vaak de reddende engel van de Rotterdammers. Wie herinnert zich niet die idiote vrije trap in Freiburg? Feyenoord had het lastig met de Duitsers, tot Pi-Air besloot een onwaarschijnlijke vrije trap binnen te knallen. Maar ook Robin van Persie, toen nog een dartelende linksbuiten, excelleerde met puntgave voorzetten. Het was een bijzonder jaar, met coach Bert van Marwijk aan het roer. De toen al grijze trainer had het goed voor elkaar in Rotterdam. Hij besloot samen met zijn elftal om de koppositie in de Eredivisie te laten schieten, en vol te gaan voor een finale in eigen huis.

Emoties in De Kuip
En wat voor een finale! In een zinderend stadion, nog shakend van emotie door de laffe moord op stadgenoot Fortuyn, trapte Feyenoord vol vertrouwen af. Nog voor de rust had Feyenoord de cup al bijna in de pocket. Jurgen Kohler pakte rood in zijn laatste wedstrijd ooit, Van Hooijdonk benutte de toegekende penalty en later uiteraard een vrije trap. Het werd nog even spannend door de boomlange spits Koller, maar uiteindelijk won Feyenoord de tweede UEFA Cup in de clubhistorie. De selectie baalde wel dat er geen huldiging was op de Coolsingel, in verband met de moord op Fortuyn. Maar toch, het feest was groots. De overwinning betekende tevens de laatste Europese hoofdprijs voor een Nederlandse club. Wanneer is is het weer zover? Komend seizoen is de trofee, die nu uitgereikt wordt aan de winnaar van de Europa League, weer even in Nederland. De finale wordt immers in de Amsterdam Arena gespeeld. Wie weet…