Humor

Jan Leyers; mooie keus voor Zomergasten 2012

07-05-2012 22:00

Nee, geen Coen Verbraak of Femke Halsema, en nee, ook Sterretje en het hologram van Ischa Meijer zijn het niet geworden. Jan Leyers is de nieuwe presentator van VPRO’s Zomergasten en sleept u komende zomer door de zwoele zondagavonden. En zwoel worden ze. Dat blijkt wel uit de vele instemmende reacties van vooral dames op de keuze voor deze Vlaamse George Clooney. De Belg is daarmee de eerste niet-Nederlandse presentator van het meest prestigieuze babbelprogramma op de Nederlandse televisie. Maar Jan Leyers heeft meer in zijn mars dan een kop voor koffiereclames.

Bepaald geen Belgische Jeroen van der Boom
Jan Leyers (1958) werd bekend als zanger en gitarist van popformatie Soulsister, waarmee hij in 1988 een wereldhit scoorde: The Way To Your Heart. Daarna verlegde hij zijn werkterrein naar televisie. Zo was hij onder meer twee seizoenen jurylid bij de Vlaamse versie van Idols. Toch is hij bepaald geen Belgische Jeroen van der Boom. Leyers maakte prijswinnende documentaireseries als De Schaduw van het Kruis, De Weg naar Mekka en De Weg naar Avondland. Drie avontuurlijke reisprogramma’s waarin hij andere culturen met open blik beschouwt. Over alledrie de series schreef hij een boek en hij presenteerde samen met Leon Verdonschot de literaire talkshow Iets met Boeken, een co-productie van de VPRO en Canvas

Voor de VPRO is Jan Leyers dan ook niet de grote onbekende, die hij voor veel kijkers wel zal zijn. De omroep zond bovendien De Weg naar Mekka (waarin Leyers op zoek gaat naar de betekenis van de islam) en De Weg naar Avondland (waarin hij van ‘de wieg van de mensheid’ Ethiopië naar ‘het avondland’ Europa reist) eerder al uit. Series met een klein publiek, maar een hoge waardering. Niet in het minst vanwege de nuchtere, maar betrokken wijze waarop Leyers zijn gesprekspartners tegemoet trad.

Aanbeveling
Een stoere Vlaming met een open journalistieke blik; dat belooft wat. Hij volgt Jelle (‘ik bereid me zo min mogelijk voor’) Brandt Corstius op, wiens charmante naïviteit soms door leek te slaan in desinteresse. Dat Leyers als Belg minder voeling heeft met typisch Nederlandse nostalgie-fragmenten van zijn gasten zou geen probleem moeten zijn, eerder een aanbeveling; hij heeft bewezen een uitstekend oog te hebben voor de subtiliteiten en tegenstrijdigheden van vreemde culturen. “Ik geloof niet dat ik ooit eerder zo hard naar iets heb uitgekeken”, aldus Leyers over zijn vakantiebaantje. Hij is niet de enige.

http://www.youtube.com/watch?v=eKIJe7XoHA0

http://www.youtube.com/watch?v=Wyyu9jjOFK8

http://www.youtube.com/watch?v=vyq0n061g4U