De afgelopen dagen circuleerde bovenstaand plaatje weer op de sociale media, vaak met een MasterCard-achtig onderschrift: “Tattoo of Leviticus 18:22 forbidding homosexuality: $200. Not knowing that Leviticus 19:28 forbids tattoos: Priceless.” Het beeld komt uit 2009, uit een reportage over een gay hate crime, maar de discussie over homoseksualiteit, en met name het homohuwelijk, is opnieuw opgelaaid in de Verenigde sinds Obama zich voor het homohuwelijk uitsprak. Zijn statement heeft echter weinig politieke impact, zowel in de peilingen als in potentiële nieuwe wetgeving.
Eerst was daar Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft al eerder een overwinning behaald voor homoseksuelen: hij heeft Don’t Ask, Don’t Tell opgeheven, waardoor homoseksualiteit in het leger niet langer taboe is. Hiermee liet hij impliciet al zien dat hij homoseksualiteit niet afkeurde, maar door zich openlijk uit te spreken vóór het homohuwelijk zet hij nog een stap verder. Daarnaast zet hij zich met deze uitspraak nadrukkelijk af tegen zijn Republikeinse tegenstander.
Tegelijkertijd is de kritiek dat zijn uitspraak alleen bedoeld zou zijn voor het werven van meer stemmen ongegrond. Obama’s expliciete steun voor het homohuwelijk heeft nauwelijks invloed op de stemmen die hij uit de Amerikaanse holebigemeenschap krijgt; deze steunde hem al grotendeels, ook vanwege het opheffen van Don’t Ask, Don’t Tell. Daarnaast loopt hij het risico een deel van zijn conservatievere achterban kwijt te raken met deze uitspraak. Een recente poll laat wel zien dat zijn openlijke steun voor het homohuwelijk positieve gevolgen heeft op de Amerikaanse samenleving: het percentage Amerikanen dat tegen het homohuwelijk is, is gedaald.
En toen was er die dominee
Obama’s uitspraak heeft uiteraard als neveneffect gehad dat er wat gekkies uit de kast gelaten zijn: een Amerikaanse dominee sprak zich uit naar aanleiding van Obama’s endorsement tegen homoseksuelen: “Laten we ze opsluiten achter een elektrisch hek, want ze kunnen zich toch niet voortplanten.” Aanstaande zondag is er een protest bij de kerk in kwestie, naar aanleiding van deze uitspraken. Dominee Worsley ontkent overigens dat hij homoseksuelen zou haten en zegt dat hij bidt voor hun genezing, maar de beelden spreken voor zich.
De gekkies daargelaten, het valt te betwijfelen of het homohuwelijk binnenkort gelegaliseerd gaat worden in Amerika. Hoewel het positief is dat de publieke opinie de afgelopen paar weken een positievere houding tegenover het homohuwelijk liet zien, heeft Obama geen enkele toezegging gedaan om deze kwestie federaal op te lossen door bijvoorbeeld het homohuwelijk volledig legaal te maken; hij zei slechts dat hij verwacht dat het in steeds meer staten toegelaten zal worden, omdat de jongere generatie hier geen problemen mee heeft. Hij heeft simpelweg zijn positie bij de progressievere Amerikanen verstevigd, en zich opnieuw afgezet tegen de Republikeinen die een conservatievere definitie van het huwelijk prefereren. Next!