De Republikeinse kiezers van Colorado, Minnesota en Missouri mochten gisteren hun stem uitbrengen, enigszins voor spek en bonen, maar toch. Rick Santorum won ze allemaal, tot ieders verbazing. CNN’s Wolf Blitzer had alle moeite om het ‘drama’, de ‘HUGE upset‘ op de juiste manier te duiden tussen de vreselijke beelden uit Syrië door. Ondertussen moet President Obama uiteindelijk ook mee in de vaart der Super PACs en sociaal conservatieve thema’s komen weer bovendrijven in de campagne.
Santorum scoort drie keer, Romney zakt in
De campaign watchers zijn dus niet voor niets opgebleven, er was genoeg spektakel te beleven in de ‘C-klasse’ staten Missouri, Minnesota en Colorado. Missouri houdt de eigenlijke caucus pas in maart, en de andere twee caucussen waren ook niet bindend voor de verdeling van gedelegeerden. Daarnaast was de opkomst net als in Nevada en Florida ook nog eens teleurstellend laag. Maar vannacht ging alles om momentum en ‘bragging rights’. Rick Santorum kon zichzelf uitgebreid op de borst kloppen. Alle drie de staten schreef hij op zijn naam, een clean sweep overwinning. Mitt Romney had daarmee een beroerde avond. Dat Santorum Missouri zou pakken werd verwacht, misschien Minnesota werd rekening mee gehouden, maar Colorado had toch echt Romneys staat moeten zijn. In 2008 won hij die met 61%. Nu gaf hij maar vast een speech terwijl de winnaar nog niet uitgeroepen was en Santorum al 10 punten voor liep. Zodat hij nog kon zeggen: “Too close to call, we expect to become first.” Dat gold eigenlijk ook voor Minnesota, waar hij vorige keer won met 41%. Nu werd hij derde met een krappe 17%, achter Ron Paul. In kamp Romney zijn alle alarmbellen dus afgegaan. Ook in verhoogde status van alertheid is zijn secret service beveiliging. Ze doken er bovenop toen Romney – voor de derde keer dit seizoen – een glitterbom over zich heen kreeg.
Team Obama omarmt Super PAC
Het is al vaak gezegd: Super PACs zijn het verhaal van deze verkiezingen. En Obama komt er achter dat hij niet kan achterblijven als hij nog vier jaar verder wil. Rijke geldschieters worden gedirigeerd naar Priorities USA, een onafhankelijke political action committee die Obama steunt. Het wordt beschouwd als een flip-flop, Team Obama noemde de komst van de Super PACs eerder nog een bedreiging voor de democratie. Maar nu is het blijkbaar een noodzakelijk kwaad geworden. De anti-Obama Super PAC American Crossroads en zuster organisatie Crossroads GPS heeft onder leiding van Karl Rove al 51 miljoen dollar opgehaald.
Sociaal-conservatieve thema’s weer terug: anti-conceptie en homohuwelijk
Hoofdzaak deze verkiezingen is de economie, maar er zijn nu twee sociaal conservatieve thema’s die weer even de kop opsteken tijdens de campagne. Onderwerp van gesprek zijn momenteel de anti-conceptie regels die onder Obamacare bepalen dat behandelingen vergoed moet worden door verzekeraars. Katholieken staan nu op de barricaden voor een ruimere vrijstelling voor gewetensbezwaarden. Na Rick Santorum en Newt Gingrich die, beide katholiek, Obama al beschuldigen van een ‘war on religion’, voegt nu ook Mitt Romney zich in dat discours. Verder staat ook het homohuwelijk weer op de agenda. Proposition 8, oftewel prop 8, was een referendum in Californië dat bepaalde dat een huwelijk uitsluitend tussen een man en een vrouw gesloten mag worden, met als gevolg de afschaffing van het homohuwelijk in die staat. De beslissing die berust op het uitsluiten van stellen van gelijk geslacht, is nu ongrondwettelijk verklaard door het Ninth Circuit Court of Appeals. De uitspraak gaat anderzijds ook weer niet zover om het homohuwelijk expliciet tot grondrecht te verklaren, iets wat velen wel gehoopt hadden. Obama hoeft er zijn handen nu (nog) niet aan te branden. Wat de Republikeinse kandidaten vinden, moge duidelijk zijn.
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.