Waar was Newt?
Newt Gingrich hield zich schuil in Ohio en liet niets van zich horen. Wel grappig om de talking points te zien die zijn team toch had voorbereid. Een mooi staaltje spinwerk: De winst van Rick Santorum zou welbeschouwd goed nieuws voor Gingrich zijn.
Rick Santorum in Missouri
Santorum was gisteravond man of the match, drie matches maar liefst. Hij was zichtbaar in de gloria van zijn succes in Missouri en Minnesota en ging als voorlopige front-runner van de avond er met gestrekt been in. Niet meteen zozeer tegen Mitt Romney, wiens ‘inevitablity cloak’ niet langer onaantastbaar lijkt, maar president Obama moest het vooral ontgelden. Na wat zoete woorden over God, z’n vrouw en z’n kinderen, speelde Santorum goed in op het imago van Obama als elitaire dwingeland die Amerikanen van alles door de strot douwt: “He thinks he knows better, he thinks he’s smarter than you. He thinks he is a privileged person who should be able to rule over you.” Bekijk de volledige speech hier.
Men was onder de indruk van Santorum, dit was zijn beste avond tot nu toe, en ten tijde van de speech was de winst van Colorado nog niet eens bekend. Minpuntje: de man linksachter hem is miljonair Foster Friess, de grootste geldschieter van de onafhankelijke Super PAC Red, White & Blue. Toch een beetje op het randje gegeven het feit dat er geen enkele communicatie of coördinatie mag zijn tussen een Super PAC en een kandidaat.
Ron Paul in Minnesota
Ron Paul werd derde in Missouri, tweede in Minnesota, maar was extatisch. Bekijk hier het hilarische resultaat. Yeahhh! Later zou hij nog vierde worden in Colorado.
http://www.youtube.com/watch?v=eYC3A3QyrJQ
Mitt Romney in Colorado
Mitt Romney stond aan het eind van de avond nog steeds met lege handen. Nergens een eerste plaats in elk geval. Team Romney moest Minnesota kunnen winnen net als in 2008, maar het downplayen van de verwachtingen door Tim Pawlenty, de ‘also ran’ oud gouverneur van Minnesota die Romney nu steunt, was al een teken aan de wand. Romney werd er derde, maar om het allemaal nog erger te maken kon hij zelfs Colorado niet winnen. En daar was al een verkiezingsfeestje gepland. Terwijl er voor Colorado nog geen winnaar was uitgeroepen, maakte Romney de vlucht naar voren en sprak zijn speech uit. Hij probeerde nog de schijn op te houden dat het een close call was, terwijl Santorum hem al met 10 punten voor was. Een schril contrast met 2008 toen Romney Colorado won met maar liefst 61%. Zijn speech was dan ook weinig overtuigend, maar wel heel hoffelijk naar Santorum toe.
Uiteraard was vooral President Obama de sjaak in Romneys speech. Verder probeerde Romney zich als Washington outsider te profileren, een contrast met voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, Congreslid Ron Paul, en – nu niet onbelangrijk – oud Senator Rick Santorum. Romney eindigde wel met enige realiteitszins: “We’ve got a long way to go.” De journalisten en campaign junkies halen opgelucht adem.