WarRoom

Romney met hakken over de sloot in Michigan, Operation Hillarity voor Santorum, Paul ontkent samenzwering

29-02-2012 10:11

Het is een lange verkiezingsavond geworden in Michigan. Bij het sluiten van de stembussen om 03.00 Nederlandse tijd, was al snel bekend dat de winst van Arizona zoals verwacht naar Mitt Romney ging, en ruim ook met 47.3% van de stemmen, dik 20 punten meer dan Santorum. Maar alle ogen waren gericht op Michigan. Het werd een nek aan nek race en men bleef stemmen tellen tot ver achter in de 60% tot er een winnaar uitgeroepen kon worden. Aanvankelijk leek Rick Santorum voor een stunt te gaan zorgen, maar uiteindelijk was het Mitt Romney die opgelucht adem kon halen. Met slechts een paar procent kon hij Santorum ook in Michigan voorblijven (41,1%-37,9%) en een broodnodige psychologische overwinning boeken. Als Romney de staat waar hij geboren en getogen was verloren zou hebben, was hij toast. Qua gewonnen delegates speelden Romney en Santorum in Michigan, waar ze evenredig verdeeld worden, gelijkspel. Bekijk hier bij de Washington Post een mooi overzicht van de overwinnaars in elk mogelijke kiezerscategorie. Santorum wint alleen aan het einde van het conservatieve/Tea Party/evangelical spectrum, maar heeft ook onverwachte ‘vrienden’: Democraten.

Mischief in Michigan
Verhaal van de avond is toch wel wat door de media ‘mischief in Michigan’ wordt genoemd, en door Democraten ‘Operation Hillarity’. De voorverkiezingen in Michigan zijn toegankelijk voor iedereen die geregistreerd kiezer is, dus Democraten en Independents konden ook  bij Republikeinen stemmen. Om de GOP te frustreren en Mitt Romney van de winst af te houden zijn toch aardig wat Democraten opgetrommeld om naar de stembus te trekken en tegen alles waar ze in geloven in voor Rick Santorum te stemmen. De Democratische Partij heeft de actie niet gesteund, maar ook niet afgekeurd. Ook Team Santorum kon het niet nalaten er gebruik van te maken, en heeft maar liefst twee verschillende robocalls ingezet om Democraten te ronselen. Dat zal Team Romney hem nog lang nadragen. Uiteindelijk waren volgens exitpolls van CNN zo’n 10% van alle kiezers Democraat. Dat is wel minder dan in 2000 (17%), toen er eenzelfde actie was voor John McCain tegen George W. Bush. Maar liefst 31% van de kiezers was geregistreerd als Independent, aldus de exitpoll van CNN. Al met al was de opkomst van Democraten en Independents wel hoger dan verwacht.

Paul ontkent samenzwering met Romney
Meestal zijn het de Paulites,  de fanatieke aanhang van Ron Paul, die allerlei complottheorieën zien, dit keer was hij zelf verdacht. Het is opgevallen dat tijdens de debatten Paul Mitt Romney nooit aanvalt, maar wel zijn uitdagers. Boze tongen beweren dat Rand Paul, de senator uit Kentucky en de zoon van, een goede keuze voor een vice-presidentschap onder Romney zou zijn, en dat Ron Paul daarom zijn handen van Romney afhoudt. Ron Paul ontkent. “It hasn’t crossed my mind,” zo beweerde hij desgevraagd of Rand vice-presidentsmateriaal zou kunnen zijn.

Kort Nieuws:

  • We dachten dat we het laatste debat voor Super Tuesday gehad hadden, en dat is ook zo. Maar gelukkig voor de junkies houdt Fox News gastheer en ‘also ran’ Mike Huckabee weer een Presidential Forum met de kandidaten, en wel op aanstaande zaterdag.
  • Newt Gingrich hield zicht schuil in zijn thuisstaat Georgia, maar lijkt geenszins van plan te strijd te staken. De Super PAC die hemt steunt is lekker aan het inkopen voor Super Tuesday.
  • De gematigde Republikeinse senator Olympia Snow uit Maine, zal niet voor een herverkiezing gaan, zo maakte ze gister bekend.
  • Ze is de polarisatie in de Amerikaanse politiek zat. Dat betekent wellicht dat de GOP een Republikeinse meerderheid in de Senaat dit jaar wel kan vergeten.
  • President Obama heeft zijn groove back, zo bleek ook weer uit een nieuw optreden. In een vlammende speech spreekt hij zijn steun uit voor vakbonden en de auto industrie.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.