Het codewoord van de komende dagen, naast natuurlijk Andrew Breitbart en Osama bin Laden, zal zonder enige twijfel Super Tuesday zijn. Komende dinsdag brengen Republikeinen in tien verschillende staten hun stem uit en worden 437 kiesmannen verdeeld. De uitslagen zijn echter niet alleen relevant vanwege de numerieke mogelijkheden. Dinsdag is het eerste en beste moment voor de Republikeinen om te bewijzen dat ze nationale verkiezingen kunnen winnen. Na zijn overwinningen in Arizona en Michigan moet de beslissing voor Romney dinsdag vallen.
Nationale campagne
De afgelopen maanden vonden de voorverkiezingen zelden in meer dan twee staten tegelijk plaats. De kandidaten konden dus van staat naar staat reizen om in elke staat genoeg handen te schudden, babies te kussen en mensen te spreken om de kiezers één voor één te overtuigen. Met tien staten, verspreid door het hele land, die dinsdag stemmen is dat echter niet mogelijk; een kandidaat kan niet in één week in Alaska en Georgia, in Massachusetts en Oklahoma zijn. De campagne voor Super Tuesday heeft het meeste weg van een nationale campagne zoals die tijdens de general elections ook gevoerd moet worden. Als een kandidaat wil laten zien dat hij in november een goede campagne kan voeren, is dinsdag het moment om dat te bewijzen.
Behalve organisatorische electability, of je in tien staten tegelijk een goede campagne kan opzetten, speelt ook het diverse profiel van de verschillende staten dinsdag een grote rol. De kandidaten konden hun boodschap in de voorgaande staten precies afstemmen op de kiezers die ze tegen zouden komen. In Iowa spreek je voor social conservatives, in New Hampshire voor gematigde kiezers. In South Carolina houd je rekening met evangelicals en in Florida met latino’s en bejaarden. Op Super Tuesday is zo’n op maat gemaakte politieke boodschap echter niet mogelijk. Tussen gematigde kiezers in Massachusetts, blue collar workers in Ohio en de bible belt in Georgia, moet een kandidaat dinsdag van alle martken thuis zijn. Super Tuesday is het moment om te bewijzen dat je een breed publiek aanspreekt.
In 2008 was Super Tuesday een nog veel belangrijkere aangelegenheid dan dit jaar. In maar liefst 21 staten kon gestemd worden op een Republikeinse kandidaat en in totaal werden 965 kiesmannen toegekend aan één de kandidaten. John McCain was toen de grote winnaar. Met winst de van 42 procent van de stemmen nationaal, winst in 42 procents van de staten – 9 van de 21 – en een totaal van 602 kiesmannen, 62 procent dus, was het na Super Tuesday duidelijk dat hij de nominatie in de wacht zou slepen.
De staten
Komende dinsdag zullen veel ogen gericht zijn op drie staten in het bijzonder: Massachusetts, Ohio en Georgia. Die eerste staat is vooral relevant omdat het, na Michigan, die andere thuisstaat van Mitt Romney is, de staat waar hij jaren gouverneur was en nog altijd woont. Zijn concurrenten kwamen in Michigan aanzienlijk dichter bij dan hem lief was, maar het gematigde Massachusetts is hem op het lijf geschreven. In die staat zal Romney moeten bewijzen dat hij als het er op aankomt nog met overtuigende cijfers kan winnen. De gematigde Republikeinen zullen zich in grote mate achter hem moeten scharen om te laten zien dat hij de aangewezen kandidaat is om Obama dit najaar te verslaan.
Georgia is de thuisstaat van Newt Gingrich. Als hij nog een derde en laatste wederopstanding wil laten zien, nog éénmaal zich wil bewijzen, zal hij in ieder geval Georgia moeten winnen. Met de proportionele toekenning van 76 kiesmannen in een conservatieve staat waar de gematigde Romney veel moeite heeft om vaste voet aan de grond te krijgen, is het bovendien de ideale staat voor zowel Gingrich als Santorum om veel kiesmannen van Romney af te snoepen. De laatste staat die echt relevant is, is Ohio. Het is traditioneel een swing state tijdens de verkiezingen in november die de Democraten bijna wel moeten winnen om het Witte Huis vast te houden. Een Republikein die daar populair is, vormt een groot obstakel voor president Obama. Bovenden is het, net als Michigan, een echte blue collar state, een staat van hardwerkende Amerikanen en grote industrie. Het zijn juist die kiezers die nog niet overmatig enthousiast zijn over één van de Republikeinse kandidaten en die nog overtuigd kunnen en moeten worden. De 66 kiesmannen van Ohio, of het deel daarvan dat de winnaar veilig stelt, vormen daarmee de hoofdprijs van komende dinsdag.
Al maanden is de Republikeinse nominatiestrijd een achtbaan. Elke kandidaat die naar de top komt, zakt even snel weer naar beneden. Toch moet daar een keer een einde aan komen en behalve de conventie deze zomer, biedt Super Tuesday daar de perfecte aanleiding voor. Als Mitt Romney meer dan de helft van alle kiesmannen pakt op dinsdag is de strijd beslecht, dan heeft hij een nagenoeg onoverbrugbare voorsprong genomen. Als zijn drie concurrenten echter meer dan 50 procent van de kiesmannen weten veilig te stellen ligt alles weer open. Dan lijkt een brokered convention een steeds waarschijnlijker scenario. Super Tuesday is de game changer van elke nominatiestrijd.
Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal woensdag 7 maart spreken op BKB’s The morning after Super Tuesday All American Breakfast in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Twan Huys, Bert Lanting (Volkskrant), een ingestraalde Eelco Bosch van Rosenthal (NOS), Sarah Gagestein, Kay van der Linde, Erik van Bruggen en Hans Anker zijn ook van de partij. Er zijn nog kaarten!