Het is dinsdag en dat betekent meestal voorverkiezingen. Niet vandaag. Dat geeft Amerikanen genoeg tijd om door te praten over het opmerkelijk moment van dit weekend: de woede uitbarsting van Rick Santorum.
CNN confronteert Santorum met zijn woede uitbarsting
Tijdens een interview met Wolf Blitzer op CNN werden de beelden van de woedende Santorum getoond terwijl Santorum zelf in de uitzending te gast was. Het gevolg is een opmerkelijke split screen: zie hoe Santorum reageert als hij zijn eigen boosheid terugziet. (Spoiler Alert: hij houdt zijn gezicht een beetje ongemakkelijk in de plooi.) Waarom barstte hij ineens uit in woede toen hij een kritische vraag kreeg van een journalist? The Washington Post concludeert dat hij een politicus is die passie voor zijn zaak heeft en dat die passie wel eens vaker is overgeslagen in boosheid. Passie is goed in de politiek maar woede niet. Zie hieronder (vanaf 2:27) hoe het faliekant misging tijdens een verkiezingsdebat in 2006.
Misser Obama met open microfoon is voer voor Republikeinen
Tijdens een privégesprek waarbij de microfoons per ongelijk open stonden vroeg president Obama de Russische president Medvedev om hem wat ruimte te geven met betrekking tot het raketschild dat de VS aan het bouwen is in Europa. Dat is niet populair bij de Russen, maar wel bij de Amerikanen. Zo zei Obama: “This is my last election. After my election I have more flexibility.” Mitt Romney voorzag de president meteen van repliek: “When the president of the United States is speaking with the leader of Russia saying he can be more flexible after the election, that is an alarming and troubling development.”
De opmerking zelf is niet echt verrassend. Presidenten hebben in een verkiezingsjaar minder politiek kapitaal om te spenderen. Toch zul je dergelijke openhartigheid zelden horen. Daarom zien de Republikeinen dit als een cadeau. Het is een kans om hun achterban te motiveren met angst voor wat een tweede termijn Obama zal brengen: een nog linksere Obama die zich nooit meer zorgen hoeft te maken om verkiezingen.
Hooggerechtshof stelt oordeel Obamacare niet uit tot na inwerkingtreding
Op de eerste dag van de hoorzittingen over Obamacare hebben de rechters door laten schemeren in hun vraagstelling dat een obscure belastingwet uit 1867 niet in de weg staat aan het geven van hun oordeel over de controversiële wet van Obama. Die belastingwet verplicht Amerikanen een belasting te betalen voordat ze hem juridisch kunnen aanvechten. Omdat Obamacare pas over enkele jaren in werking treedt, zou hij nog niet aangevochten kunnen worden. De rechters zien een verplichting om je te verzekeren niet als belasting omdat het geen inkomsten voor de staat oplevert. Dit is overigens allemaal speculatief op basis van de toon en inhoud van de vragen aan de advocaten. Het daadwerkelijke oordeel van de rechters komt past in de zomer.
Kort Nieuws (Santorum editie)
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.