WarRoom

Voorverkiezingen in 3 staten, Obama zet Hooggerechtshof onder druk, Hillary voert geen campagne voor Obama

03-04-2012 10:00

Na anderhalve week zonder verkiezingen, is het vandaag weer zo ver. In Wisconsin, Maryland en Washington DC gaan kiezers naar de stembus.

Peilingen in verwachtingen in Wisconsin, Maryland en DC
Romney wint zo goed als zeker op die laatste twee plaatsen. In de twee peilingen in Maryland heeft hij een voorsprong van meer dan 20 procent. Romney zal waarschijnlijk ook Wisconsin winnen. Zijn voorsprong is daar maar 7 procent en daarom is de aandacht gevestigd op die staat. Als hij ergens verliest, dan is het daar. Toch zou dat als een grote vernedering worden gezien. Hoewel de media buiten Wisconsin zich richt op die staat, richten de kiezers van die staat zich niet in grote getale op de Republikeinse strijd. In Wisconsin heeft Santorum, net zoals Romney, vrij weinig geld uitgegeven aan tv spotjes. Daarnaast hebben de kiezers een actueler politiek dilemma aan hun hoofd: de mogelijke herroeping van hun net gekozen gouverneur in juni. De uitslagen van de Republikeinse voorverkiezingen zullen vannacht bekend worden gemaakt.

Obama zet Hooggerechtshof onder druk
Judicial activism,” dat is hoe President Obama gisteren de mogelijke beslissing van het Hooggerechtshof typeerde om Obamacare ongrondwettelijk te verklaren. Verder zegt hij er vertrouwen in te hebben dat de uitspraak uitvalt in zijn voordeel. Het gebeurt zelden dat een zittende president commentaar geeft op zaken voor het Hooggerechtshof, laat staan dat hij kritiek geeft op een uitspraak die nog moet komen. Tijdens hoorzittingen vorige week leken enkele rechters in sleutelrollen sceptisch over de wet. De uitspraak wordt bekend gemaakt in juni, hoewel de rechters al hebben gestemd.

Hillary voert geen campagne voor Obama
De regering Obama geeft aan dat Hillary Clinton geen campagne zal voeren voor de president in november. Als minister van buitenlandse zaken is het gebruikelijk om je niet te mengen in partijpolitieke aangelegenheden. Ondertussen neemt de speculatie over haar eigen kandidatuur voor het presidentschap in 2016 toe. Hoewel Clinton het zelf heeft uitgesloten, beginnen steeds meer grote Amerikaanse politici haar aan te moedigen. Eerst haar opvolger in de Senaat, toen James Carville, Ed Koch, Maureen Dowd, David Plouffe en Donald Trump. Gisteren voegde haar eigen man zich bij dat lijstje namen. Hij ziet haar graag een poging wagen, hoewel hij er snel aan toevoegde ook blij te zijn met haar pensioen: ”I’m glad she’s comin’ home, I miss her. We have fun together.”

Kort Nieuws

  • Ron Paul weet nog niet of hij de uiteindelijke Republikeinse kandidaat zal steunen. Ook zegt hij pas te beslissen over een kandidatuur namens een derde partij wanneer alle stemmen in de voorverkiezingen zijn geteld.
  • South Carolina Gouverneur Nikki Haley zegt geen interesse te hebben in het vicepresidentschap. Toch is dat vrij gebruikelijk voor politici die daar wel degelijk interesse in hebben.
  • De herverkiezingscampagne van Obama heeft zijn tweede tv spotje de ether in geslingerd. In dat spotje wordt Romney bij naam genoemd en dat wordt als een teken dat ook de Obama campagne vindt dat de Republikeinse voorverkiezingen over zijn.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.