WarRoom

Chinese dissident wil met Hillary mee, Bachmann voor Romney, Julia voor Obama

04-05-2012 10:30

Hillary Clinton en Tim Geithner zijn namens de Amerikaanse regering in China om te spreken over de economie, Iran, Syrië en Noord-Korea, maar het bezoek wordt gedomineerd door de blinde dissident Chen Guangcheng.

Chen wil met Hillary mee
Chen Guangcheng is een Chinese dissident die vorige week zijn toevlucht zocht bij de Amerikaanse ambassade. Chen, die blind is en in 2010 onder huisarrest werd geplaatst, gaf eerder nog aan wel in China te willen blijven, maar lijkt nu van gedachten te zijn veranderd. Daarmee plaatst hij de Amerikaanse regering, die al een moeizame relatie met China heeft, in een lastig parket. Chen benaderde verschillende Amerikaanse media en sprak zelfs via de telefoon met Republikeinse Afgevaardigden in een speciale hoorzitting in het Congres om te vertellen dat hij een ontmoeting met Hillary Clinton wil. In een interview met The Daily Beast verklaarde Chen zelfs dat hij het liefst mee terug reist in het vliegtuig van Hillary.

De zaak van Chen werd al eerder genoemd door Mitt Romney, die vindt dat president Obama zich over Chen moet ontfermen. Volgens de Amerikaanse ambassade heeft Chen de ambassade vrijwillig verlaten, maar die zegt nu dat hij in de steek is gelaten. De blinde dissident verblijft momenteel onder bewaking in een ziekenhuis, en zegt dat hij naar Amerika wil om behandeld te worden en om te rusten. Romney stelde gisteren op een campagnebijeenkomst in Virginia: “If these reports are true, this is a dark day for freedom. And it’s a day of shame for the Obama administration.”

Bachmann voor Romney
Het heeft vier maanden geduurd na de stop van haar campagne en ze heeft het al die tijd ontkend, maar gisteren heeft oud-presidentskandidate Michele Bachmann dan eindelijk officieel haar endorsement voor Mitt Romney uitgesproken. Bachmann hield altijd vol dat Romney nooit van Obama zou kunnen winnen, omdat zijn zorgplan in Massachusetts de blauwdruk was voor Obamacare. Nu verklaart ze dat het simpel is: president Obama of Mitt Romney, “you decide, very easy.”

Romney ontmoet conservatieve media
Mitt Romney heeft alle moeite gehad om de conservatieve stem voor zich te winnen, en heeft deze week off the record een ontmoeting in Washington gehad van een paar uur met verschillende (online) conservatieve media. De boodschap: Team Romney heeft jullie nodig, de voorverkiezingen zijn voorbij, kom aan onze kant staan. Romney wil graag samenwerken met de conservatieve bloggers en columnisten, en is bereid te helpen met opposition research voor stukjes over zijn tegenstander president Obama.

Kort Nieuws

  • Velen hadden het gevoel al, maar ook uit onderzoek van het Wesleyan Media Project blijkt dat de campagne dit jaar veel negatiever is dan in 2008. 70 procent van de uitgezonden spotjes tot nu toe zijn negatief, in tegenstelling tot 9 procent vier jaar geleden.
  • Volgens een peiling van de Washington Post heeft president Obama een enorme voorsprong op Mitt Romney (51-44) in Virginia, de staat die hij in 2008 als eerste Democraat in 40 jaar won, maar die nu wel verdeeld is over zijn beleid. Romney peilt nu hij praktisch de genomineerde is niet beter dan een jaar geleden.
  • Behalve swing states zijn er ook swing-kiezersgroepen om in de gaten te houden. Volgens een Gallup peiling lijkt het erop dat katholieken in Amerika wel eens de doorslag kunnen gaan geven.
  • Team Obama heeft een kekke nieuwe online gadget: Life of Julia. De vrouwenstem is belangrijk deze verkiezingen en op Obama’s campagnewebsite kan je precies ziet wat Obama voor ‘Julia’ betekent en hoe Mitt Romney  haar leven zou veranderen. ‘Julia’ stemt uiteraard Obama.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.