WarRoom

Obama, Romney en de Latino Vote

08-05-2012 12:00

Terwijl wij zaterdag in Nederland Bevrijdingsdag vierden, was er in Amerika een heel ander feestje: Cinco de Mayo. Het is in de praktijk vooral een zuipfestijn waar ook blanke Amerikanen graag aan meedoen, maar traditioneel staat het feest in het teken van de dag (5 mei 1862) dat Mexico een Frans leger versloeg. Het feit dat het van oorsprong Mexicaanse feestje officieel gevierd wordt in meer dan 20 staten, is veelzeggend over de aanwezigheid van Latino’s in de melting pot van Amerika. De Latino vote, die overigens niet alleen bestaat uit Amerikanen met Mexicaanse wortels, maar ook Cubaanse en Porto Ricaanse, vormt een belangrijke doelgroep in swing states als Florida, Arizona, Nevada en Colorado. Hoe pakken Team Obama en Team Romney dat aan? Voor beide partijen is er een wereld te winnen.

Obama en Eva Longoria: Estamos Unidos
President Obama startte vorige maand al de jacht op de Latino vote met een speciaal spotje waarin hij de doelgroep aanspreekt, en spotjes waarin verschillende Latino’s onder zijn vrijwilligers zijn lof bezingen. Ook is er een speciale website latinos.barackobama.com, met uiteraard vertaling in het Spaans, en een speciale campagneslogan: Estamos Unidos, ‘wij zijn verenigd’. Obama’s beste of in elk geval meest opvallende wapen is wellicht Eva Longoria, beter bekend als Desperate Housewife Gabrielle Solís. Longoria is een van de nationale co-chairs van Obama’s campagne, en brengt daarmee flink wat star power met een Mexicaanse achtergrond op het campagnepad.

Immigratie
Maar wat Obama toch vooral zou moeten helpen is de boodschap die zit achter zijn standpunten op immigratiewetgeving. De DREAM Act (een acroniem voor Development, Relief, and Education for Alien Minors) is het wetsvoorstel dat kinderen van illegalen de kans moet geven op een permanente verblijfsvergunning als ze vijf jaar in de VS hebben gewoond, onderwijs hebben gevolgd of in het leger hebben gediend. Obama is een groot voorstander van het voorstel, zo liet hij opnieuw weten op het Witte Huis Cinco de Mayo feestje vorige week.  De DREAM Act zou na de hervorming van het zorgstelsel, zijn volgende signature hervorming moeten zijn. Het is een mooie ‘estamos unidos’ boodschap als je de kinderen van de veelal Mexicaanse  immigranten zonder papieren de hoop kan geven dat ze er echt bij kunnen horen. Daarnaast heeft Obama’s regering de staat Arizona voor de rechter gedaagd vanwege een controversiële immigratiewet daar: de politie kan bij de minste verdenking mensen aanhouden en vastzetten als er een vermoeden is van illegaliteit. In de praktijk, zo wordt gevreesd, zal dat leiden tot ethnic profiling en het verdacht maken van iedereen met een Hispanic uiterlijk. De federale rechter in Arizona heeft in 2010 delen van de wet geblokkeerd en de zaak is inmiddels in behandeling bij het Hooggerechtshof.

Zo bekeken heeft president Obama de juiste kaarten om de Latino vote voor zich te winnen, maar hij heeft nog een lange weg te gaan. In 2008 kon hij staten als New Mexico en Florida nog winnen met steun van Latino voters, maar nu blijkt dat de aantallen Latino’s die zich als kiezer hebben geregistreerd, flink gedaald zijn ten opzichte van 2008. Team Obama is daarom nu al bezig met het opzetten van kiezersregistratiecampagnes, iets wat normaal pas gebeurt in de aanloop naar de verkiezingen tussen september en november. Obama heeft in ieder geval nu nog de tijd, het geld en de organisatie om die achterstand in te halen.

Romneys Latino connection 
Mitt Romney besteedde tijdens de voorverkiezingen in Florida wel uitgebreid aandacht aan de Latino vote met speciale spotjes en steunbetuigingen van high profile Republikeinen als de Florida Afgevaardigde Ileana Ros-Lehtinen, die van Cubaanse komaf is. Ook zette hij tijdens de voorverkiezingen zijn zoon Craig in, die vloeiend Spaans spreekt vanwege zijn mormoonse zendingsjaren in Zuid-Amerika. Maar nu het al een tijdje duidelijk is dat Romney toch echt de uitdager van Obama is voor de algemene verkiezingen, heeft Romneys campagne nog niets op poten gezet voor de Latino vote. Geen website, geen officiële Latino woordvoerder, niets. Zou hij de hoop op de landelijke Latino vote al bij voorbaat hebben opgegeven? Of vertrouwt hij gewoon op een puur economische boodschap? Latino’s behoren tot de groepen die het hardst geraakt zijn door de recessie.

Romney heeft verklaard dat hij als president de DREAM Act zou vetoën en de controversiële Arizona immigratiewet ziet hij als een model voor de hele natie. Dat is allemaal weinig behulpzaam. Romney heeft wel een familiegeschiedenis in Latijns Amerika, zijn vader is in Mexico geboren. Maar dat is een onderdeel dat hij liever onderbelicht laat, want zijn mormoonse grootvader vertrok ooit naar Mexico omdat hij daar nog wel een polygaam bestaan kon leiden. Hoe het ook zij, Romney ziet zelf ook wel in dat hij niet goed ligt bij Amerikaanse Latino’s. George W. Bush en John McCain konden nog een redelijk aandeel (respectievelijk 43 en 31 procent) van de Latino vote  winnen, maar de verwachting is dat de GOP het dit jaar nog moeilijker krijgt in dit segment vanwege de weerstand op rechts tegen de DREAM Act.

Marco Rubio
In de zoektocht naar een Republikeinse vicepresidentskandidaat wordt rekening gehouden met potentiële Latino bruggenbouwers en alle ogen zijn daarbij gericht op Marco Rubio. Rubio is een populaire jonge Republikeinse senator uit Florida die hoge ogen gooit in de zogenaamde Veepstakes. Rubio heeft zijn eigen Republikeinse light-versie van de DREAM Act voorgesteld en Romney heeft toegezegd die te bestuderen. Maar de vraag is of Rubio, die van Cubaanse komaf is, een goede ambassadeur zou zijn voor de Latino vote. Cubanen hebben namelijk een andere immigratiegeschiedenis dan Mexicanen en zijn vaak de VS binnengekomen als politiek vluchteling. Het immigratieproces is voor hen dus makkelijker geweest, maar dat zegt niets over het integratieproces. Zowel Cubanen als Mexicanen hebben dezelfde weg af te leggen om sociaal en cultureel in te stromen in de Amerikaanse samenleving, en kunnen allebei te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie. Rubio reageerde dit weekend als een wesp gestoken bij de suggestie dat hij als Cuban-American geen goede Latino vertegenwoordiger zou zijn: “Dividing Cubans against the rest of the Hispanic community is not only absurd, it’s offensive.” Een soort van ‘Estamos Unidos’ houding dus.

Bertine Moenaff is redacteur van de WarRoom en werkte in 2010 voor de Democraat Anthony Weiner. Als souvenir kreeg ze onder andere een Say No To Arizona protestarmbandje mee.