Entertainment

Paul Rabbering: ‘geen snoepreisje’

14-06-2015 13:50

LANDGRAAF – 3FM-dj Paul Rabbering gaat dit najaar met het Rode Kruis naar een nader te bepalen conflictgebied om reportages te maken voor Serious Request 2015. En de radiomaker beseft zich heel goed dat dat geen snoepreisje wordt.

“Ik vind het heel spannend”, vertelt de dj zondag op Pinkpop aan BuzzE. “Het is nog niet bekend waar de reis heengaat. Het zal een conflictgebied zijn, maar het moet wel een klein beetje veilig zijn. Ik moet wel terugkomen met een verhaal. Het Rode Kruis bepaalt en ik vertrouw ze daarmee.”

De dj maakte zondag het doel van de jaarlijkse inzamelingsactie van 3FM bekend. Het geld dat wordt opgehaald vanuit het Glazen Huis in Heerlen gaat naar de toekomst van jongeren in oorlogsgebieden als Syrië, Zuid-Soedan en de Westelijke Jordaanoever.

Stille ramp

“De conflicten daar zijn bekend. Maar de stille ramp die zich daar voltrekt, is dat jonge mensen zich in die gebieden niet kunnen ontwikkelen. Vraag ze wat ze het liefste willen en ze zeggen ‘naar school’.” Het geld van Serious Request zal onder meer worden besteed aan lesmateriaal en het opleiden van docenten.

Rabbering ging eerder al met het Rode Kruis op pad. In 2009 reisde hij naar Sumatra en vorig jaar naar Zambia om te kijken hoe het SR-geld daar werd besteed. “Daar heb ik veel ellende gezien, maar we kwamen met goed nieuws. Nu ga ik naar een gebied waar niets is, alleen noodhulp en waar alles van de grond af moet worden opgebouwd. Dat zal heftig zijn. Bittere ellende, de radeloosheid en verslagenheid van mensen in vluchtelingenkampen, dat ken ik niet van dichtbij. Maar als ik die beelden zie op tv grijpt het me enorm aan. Soms zit ik met tranen in mijn ogen voor de buis.”

Conflict

Hij vindt het belangrijk om oog te houden voor de mensen die leven in de vaak al jaren door conflicten verscheurde gebieden. “We kunnen wel zeggen: jullie conflict kunnen we toch niet oplossen, maar het gaat wel om mensen. Die mogen we niet laten stikken.”

Voorheen was Eric Corton de man die voor Serious Request op reis ging om de verhalen achter het goede doel van de actie in beeld te brengen. Rabbering noemt het ‘een grote eer’ om die taak van Corton over te nemen. “Hij was de man die al die jaren die vreselijke verhalen zo prachtig in Nederland in de huiskamers bracht. Ik heb al zoveel van hem geleerd door alleen maar te kijken naar zijn reportages.”

Het inzamelen van geld voor de jaarlijkse actie van 3FM is op Pinkpop al begonnen. De radiozender verkoopt op het festivalterrein matjes waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat.