Sex and the kiddy

01-04-2011 13:04

Schande! Seksualisering van jonge kinderen! Pornoficatie van de samenleving! Laat kinderen gewoon kind zijn! De reacties op de kinderbikini met push-up bovenstukje van het Amerikaanse merk Abercrombie & Fitch zijn niet mals, CNN besteedde aandacht aan de bikini en ook in Nederlandse media wordt uitgebreid uit de doeken gedaan hoe het bedrijf de term push-up ijlings verving door padded (dik gevoerd) en daarna verder afzwakte naar shaped (voorgevormd).

Ashley
Het gewraakte modelletje ‘Ashley’, op het moment van schrijven van dit stukje niet langer te vinden in de catalogus, vult dus rondingen aan die meisjes op die leeftijd van nature nog niet of nauwelijks hebben. Had ik zo’n bikini gekocht voor mijn dochters, toen ze nog in de pre-puberale leeftijd waren? (Oh, die relatieve pais en vree van de pre-puberleeftijd… Maar ik dwaal af. ) Nee, zeker niet. En waarom niet? Nou eh.. gewoon. Omdat ik het raar vind om borsten te suggereren bij een kind. Ik zie er het nut niet van in.

Of het met seks of seksualisering te maken heeft weet ik niet, hoe je een kind ook uitdost, een kind is een kind en wie daar seksuele gevoelens bij heeft is een pedoseksueel. Sterker nog, zaken als borsten en make-up horen juist bij volwassen vrouwen en zouden in principe een pedofiel eerder afstoten dan aantrekken. Het idee dat je je kind als pedofielenlokaas neerzet door haar een push-up topje aan te trekken lijkt dan ook bedoeld als bezwering: trek je meisje ‘nette’ zwemkleding aan en de vieze mannen zullen haar niet zien staan! Iedereen die ‘s zomers rond pierenbadjes en op stranden uit zijn doppen kijkt weet dat dit helaas een illusie is: altijd hangt wel ergens een meneer in zijn eentje rond, te kijken naar de halfblote spelende kindertjes.

Stoeipoes
Om bikinigate af te schrijven als ‘typisch puriteins Amerikaans’ is te makkelijk. Dat de HEMA enkele jaren geleden een kinderstring in de schappen had liggen was ook hier reden voor veel ophef, net als de reclame van een telecomaanbieder met een als ‘stoeipoes’ geklede kleuter. Sexy kinderen, je kan het smakeloos vinden, of stuitend, maar in plaats van in een kramp te schieten kan je het ook gewoon niet kopen en met je dochters op een manier die bij hun leeftijd past praten over lichamelijke integriteit en seks. Ze zullen je er later, als ze een lekker wijf geworden zijn, dankbaar voor zijn.

Annabel Nanninga is moeder van twee tienerdochters. Zij is van mening dat push up topjes en strings rond een kinderlijfje eerder potsierlijk zijn dan sexy.

CC-foto: Pedro Simões