Cult

Reportage: De Anti Fashion Party #10

28-07-2011 10:00


Het is inmiddels een bekend fenomeen tijdens de AIFW: De anti fashion party. Het absurde modefestijn vond deze zomer voor de tiende keer plaats in club RAZZ, gelegen aan de Amsterdamse grachten. De anti fashion party is alles behalve een standaard mode-event (lees: mooie mensen spotten in nog mooiere kleren, jaloerse blikken uitwisselen en dure champagne
drinken.) Nee, er rust een zware taak op de schouders van de anti fashion party, deze moet het namelijk opnemen tegen het alom heersende modegeweld en is bedoeld als de ultieme tegenhanger. Het brein hierachter zijn couturier Bas Kosters en DJ wannabeastar.


Foto: Marc Deurloo

Space cave
Het thema van de tiende editie was Space cave. Een iets wat apart thema waar je wellicht in de eerste instantie geen raad mee weet, maar iedereen zag er verbazingwekkend origineel en spannend uit. Natuurlijk waren er ook een paar vaste-bezoekers van club RAZZ die zich onder het thema probeerden uit te lullen met: ‘mijn ruitjesblouse is toch anti fashion?’, maar met een ruiten blousje val je natuurlijk wel direct op tussen alle travestieten en marsmannetjes. De performances werden in de loop van de avond steeds gewaagder. Logisch, want je hebt zeker de nodige alcohol nodig wil je een half naakte, kaal geschoren vrouw en drie mannen in lingerie zien optreden. Het gekke en misschien wel het leukste van alles was dat er totaal geen vorm van schaamte heerste, zelfs geen gefluister achter elkaars rug om. Iedereen keek zijn ogen uit en had het naar zijn zin. Ik heb nog nooit zo’n ongedwongen feestje meegemaakt en dat terwijl er heel wat bekende Nederlanders aanwezig waren.

Foto: Marc Deurloo

Redbull
Toch was de avond voor een aantal jonge ontwerpers best spannend. Redbull sponsorde het feest en daarom mochten een aantal designers-in-spe een outfit ontwerpen van redbullblikjes. Er moet heel wat tijd en energie ingestoken zijn, want dat red je niet met één middagje knutselen, maar het resultaat mocht er zijn. De ontwerpers hadden zichzelf in hun kunstwerken gehesen en stonden trots te poseren voor het publiek. Elke ontwerper kreeg na afloop van de show een eigen award. Ook dit principe staat lijnrecht tegenover de echte modewereld, waarin alles een afvalrace is.


Beide foto’s: Marc Deurloo

Ik kan het iedereen aanraden om de volgende keer tijdens de AIFW de anti fashion party zeker niet over te slaan. Het modewereldje lijkt altijd zo onbereikbaar, groots en glamorous, maar op de anti fashion party is iedereen een ster. Geen VIPbandjes en hiplijsten, gewoon in de rij en 9 euro betalen. Een erg leuk en succesvol concept, zeker voor diegenen die van verkleedpartijtjes houden! Tot slot een samenvattend filmpje van de avond, om de sfeer een beetje te proeven.