Mode-icoon: Donna Karan (22)

08-12-2011 12:00

Ze draagt de bijnaam Queen of New York met verve en haar stadsgenoten vertrouwen blindelings op de keuzes die zij voor hen maakt. Ze draait al ruim vijfentwintig jaar mee in de mode-industrie en probeert tegelijkertijd met haar Urban Zen Foundation de wereld te verbeteren.

Donna Karan New York is licht, luchtig, chic, gemakkelijk, eenvoudig en vrouwelijk. Haar kleding is New York. Vluchtig, glamourous, praktisch en geciviliseerd. Als New Yorkers een uniform zouden moeten dragen, zou het Donna Karan zijn.

Donna Karan (63) is een ontwerpster in hart en nieren. Ze wordt in 1948 geboren in Long Island, New York, als dochter van een kledingmaker en een model. Op de middelbare school ontwerpt en maakt ze al kleding en vanaf haar veertiende worden haar creaties ook daadwerkelijk verkocht. Na de middelbare school gaat ze studeren aan de Parsons School of Design in New York City, waar ze in haar tweede studiejaar gevraagd wordt als vakantiekracht bij ontwerpster Anne Klein.

De talentvolle Donna Karan blijft er hangen en volgt Klein na haar overlijden op als creatief directeur. Ruim tien jaar later en gesteund door haar echtgenoot Stephen Weiss – artiest, beeldhouwer en haar steun en toeverlaat – begint ze voor zichzelf onder de naam Donna Karan New York. Haar collectie wordt direct bejubeld en omarmd door haar stadsgenoten. Het door Karan bedachte seven easy pieces-principe is een groot succes, omdat ze hiermee naadloos inspeelt op de behoefte van de vrouwelijke New Yorker.

When I first started designing, all women were dressed like men, and I said, ‘Hey, guys, let’s be women, put the two together — it’s not either/or. Let’s celebrate our bodies. Our bodies are different.”Met dit idee in haar achterhoofd, bedacht Donna Karan een manier waarop vrouwen zich comfortabel en gemakkelijk kunnen kleden, maar er toch sophisticated vrouwelijk uitzien. Het seven easy piecesprincipe houdt in dat je met zeven praktische en combineerbare items een volledige garderode samen kunt stellen. De vorm van de seven pieces verandert ieder seizoen, maar het principe dat Donna Karan groot heeft gemaakt blijft hetzelfde. Al is het maar omdat vrouwelijk New York niet meer zonder kan.