Ergens in 2010 werd beslist dat nerds het nieuwe sekssymbool waren. Nerds waren ineens “best sexy”. Natuurlijk wel die nerds die ineens een sportschooljongen bleken als ze hun bril afzetten, maar toch. Mede gevoed door series als The Big Bang Theory waren nerds ineens ‘hot’, waarbij er hier natuurlijk wel sprake is van een proces dat al langer aan de gang is. Al in de jaren tachtig waren figuren als Steve Jobs en Bill Gates ineens de gevierde jongens die indruk wisten te maken met hun slimme bedrijfsstrategieën. Zeker de laatstgenoemde werd uiteindelijk het ultieme voorbeeld van de vreemde nerd die het ineens voor het zeggen had, gesteund door een enorm fortuin. Met de ‘dotcom’ hype kwam een nieuwe stroom succesvolle nerds op gang, en nu iedereen computers met internet voor zo’n beetje alles gebruikt is het duidelijk: je moet een nerd hebben. Nu geavanceerde technologie steeds belangrijker wordt, worden de mensen die daar mee om kunnen gaan dat ook. De vraag komt nu zelfs op of we over vijf jaar misschien liever tien handige nerds aannemen dan een tankbataljon aanschaffen.
Nerds als nieuwe machthebber?
Met de toename van het gebruik van technologie wordt ook de groep mensen die een ‘nerd’ groter. Misschien verengt het uiteindelijk straks zelfs wel naar mensen die met een specifiek soort niches bezig zijn om het nog behapbaar te houden. “Iedereen noemt zich tegenwoordig nerd”, hoor je mensen weleens verzuchten. Of dat echt waar is valt te bezien, maar het is zeker dat een nerd niet vast ligt als “iemand die veel met computers bezig is”. Op zo’n manier is inderdaad half Nederland al bijna een nerd. (Strikt genomen worden ‘nerds’ overigens sowieso niet alleen in het veld van de computertechnologie waargenomen.) Of het nu een ‘Nerd world order‘ is, of alleen de massa die zich steeds meer associeert met wat traditioneel de ‘nerd cultuur’ was, de technologie is er en heeft een steeds grotere invloed op alles wat we doen. En wat doen mensen nu grager dan een beetje ruzie maken?
In een interview met Security.nl voorspelt Aleks Gostev van anti-virus bedrijf Kaspersky Lab dat hackers in de toekomst een grotere rol gaan spelen dan tanks, als het op oorlogsvoering aankomt. Als we het dan toch over de specialisten onder de computergebruikers hebben: daar heb je ze wel zo’n beetje natuurlijk. Daarmee slaan nerds weer een nieuwe weg in en wordt een extreme expertise van onschatbare waarde voor de oorlogsvoering. De oplettende lezer zal zich hierbij afvragen of dat niet juist een heel vertrouwde weg is. Door de eeuwen heen werden wijsgeren toch gevraagd om hun land bij te staan met nieuwe dodelijke vindingen? In die zin kun je de aankomende generatie ‘oorlogsgeeks’ inderdaad deels plaatsen in de lijn van de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe uitvindingen als het Grieks vuur of de atoombom.
‘Echte’ cyberoorlog
Misschien worden nerds wel steeds belangrijker, ook in het leger, maar uiteindelijk kun je met tien heel goede hackers geen land innemen. Om een land in te nemen moet je natuurlijk simpelweg ook daadwerkelijk ter plekke zijn, desnoods om alleen het lamgelegde gebied in te marcheren. Aleks Gostev onderkent dit ook en wat hem betreft is er dan ook nog geen echte ‘cyberoorlog’ geweest. Hoewel de ontwikkelingen rondom Iran wel veel aspecten van een elektronische oorlogsvoering hebben gaat het hier volgens Gostev nog niet om een echte oorlog. Bij een echte oorlog zijn ook manschappen in het veld nodig, dus wat dat betreft moet de echte cyberoorlog nog komen.
‘Echt’ of niet, de strijd wordt wel steeds verhitter. Online en offline versmelten steeds verder en helemaal voorop loopt (uiteraard?) de cybercrime die met steeds ingewikkelder complotten geld probeert binnen te halen. Niet om iemand op ideeën te brengen, maar met criminele activiteiten die vijftien jaar geleden nog pure science fiction leken, valt nu al een aardige boterham te verdienen, als je het slim aanpakt. Lang niet allemaal nerds overigens, een hoop ‘slimme jongens’ op de juiste plek. Een plek dan wel weer opvallend vaak ergens diep in Rusland blijkt te liggen. Nerds bepalen misschien de toekomst, maar of ze die toekomst uiteindelijk ook ‘hebben’ blijft de vraag. Techniek in oorlog, business as usual of criminaliteit; iemand moet ook zo gek zijn om het te gaan gebruiken.
CC-Foto: GFHandel