Ineke van Gent: ‘Fietsers zwaarder belasten’

29-05-2012 16:18

Mensen die met de fiets naar hun werk gaan, zijn slecht voor het milieu en moeten zwaarder belast worden. Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent vandaag op Twitter: “Meer en meer zwarte en rode paden door ons groene landje #stopdaarmee #viezezweettrappers”. Volgens Van Gent is de fiets een vervoermiddel voor de happy few. “Je kan ook dichterbij je werk gaan wonen en gewoon gaan lopen”, legt Van Gent uit na vragen van DeJaap.nl.

“Fietsers zijn verantwoordelijk voor een enorm percentage asfaltering, maar betalen daar nooit een bijdrage voor. Het wordt tijd dat dit rechtgetrokken wordt.” Fietsers gaan volgens Van Gent bovendien vaak van de weg af, waar ze de kwetsbare natuur vernietigen. “En daarnaast stoten ze allerlei afvalstoffen uit met dat vieze gezweet van ze”, aldus het Kamerlid. “Fietsers gebruiken fors meer van ons schaarse drinkwater en leven langer. Over een heel leven genomen zijn fietsers misschien wel de meest verontreinigende weggebruikers.”

35 kilo
Volgens critici is de ‘fietstax’ een verkapte bezuinigingsmaatregel van GroenLinks, die niets met het milieu van doen heeft. Van Gent wijst dit resoluut van de hand. “Het gaat ons om een beter milieu. Om dat te bewijzen komen we met een ingenieuze belastingmaatregel. Niet de fietser, maar de fiets wordt zwaarder belast. Vanaf 2013 moet elke fiets voorzien zijn van 35 kilo wegende katalysator, zodat de vervuiler het niet in zijn portemonnee voelt, maar in zijn benen.”

Het plan van Van Gent ondervindt veel weerstand. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot denkt dat mevrouw Van Gent ‘het wiel niet uitgevonden heeft’. Hij wilde juist de maximumsnelheid op fietspaden verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat is volgens hem ‘een belangrijk signaal naar de hardwerkende burger toe’ dat de overheid hem zo veel mogelijk tegemoet wil komen. “Na het automobilistje pesten, is mevrouw Van Gent nu overgestapt naar het in de wielen rijden van fietsers. Het is wachten tot ze de wandelaars bij de benen neemt.”

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter