Diederik Samsom was lekker op stoom tijdens zijn presentatie van het nieuwe verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid. Met opgezwollen borstkas pochte hij trots dat het programma bol stond van de ‘‘visies, plannen en ideeën’’. Een vluchtige lezing van het programma doet vermoeden dat de PvdA ofwel nauwe banden heeft met Harry Potter en zijn tovervriendjes, ofwel gewoon echt niet doorheeft dat we ons in een economische crisis bevinden. Want waar andere partijen zo veel gaan bezuinigen dat niemand meer ongeschonden uit de strijd komt, gaat de PvdA investeren! Fuck de drie procentnorm van Europa. Nu negeren en opschuiven naar later, onder de noemer ‘‘in een gestage lijn naar een stabiele begroting’’. Een stabiele begroting die op zo’n manier waarschijnlijk nooit bereikt zal worden, maar wie kan dat wat schelen? Samsom en kornuiten wrijven zich gniffelend in de handjes: dit zal erin gaan als koek! Welke burger wil er nou financieel op achteruit gaan? Wie het programma leest, kan niet anders dan de toekomst zonnig inzien.
In het programma worden enkele punten aangehaald waarmee voornamelijk jonge zieltjes moeten worden gewonnen. Zo wordt, als het aan de PvdA ligt, de langstudeerboete afgeschaft, een tweede studie weer betaalbaar en wordt de OV-kaart weer gemeengoed. Tegelijkertijd is de PvdA ervan overtuigd de jeugd richting technische studies te kunnen duwen, door het collegegeld voor deze studies volledig af te schaffen. Je spaart hiermee een slordige 1700 euro per jaar uit, die je weer kunt besteden aan bier en leuke kleding. Welke jongere wil dat nu niet? Met dit uitermate doordachte plan zal de partij niet alleen alle jongeren aan zich weten te binden, maar wordt direct een groot probleem in de Nederlandse maatschappij opgelost. In het bedrijfsleven is namelijk een tekort aan technici, dat alleen maar groter dreigt te worden. Maar dankzij de PvdA, die de jongeren haarfijn aanvoelt, zullen wij massaal aan de technische studies gaan. Top! De PvdA weet wat jongeren motiveert.
Gratis studeren en voor gratis werken
Hoewel het altijd leuk is om gratis iets te mogen doen, zal het afschaffen van collegegeld voor technische studies waarschijnlijk geen hordes enthousiaste technici opleveren. Het collegegeld is namelijk niet de reden waardoor jongeren niet kiezen voor een technische opleiding. Naast persoonlijke interesse speelt namelijk angst een grote rol bij studiekeuze: wat als ik het niet haal? Wat als ik er langer over doe? Dan ben je vooralsnog het bokje. En de kans op vertraging is groter bij technische studies dan bij andere studies, omdat er nu eenmaal lastigere dingen van je worden verwacht dan op de Hogeschool voor Journalistiek.
Samsom gaat met een uitgestreken gezicht verder: “De Partij van de Arbeid stopt daar niet,” brult hij vanachter zijn spreekgestoelte. “We gaan verder. We bieden baangaranties, via stageplekken!” Hij weet het zeker: niemand kan nu nog ontkennen dat de PvdA aan alles heeft gedacht. Maar toch rammelt er iets aan zijn uitspraak. Je als staat bemoeien met baangaranties? Door stageplekken te creëren? Het lijkt me een totaal overbodige inspanning om hier als staat op in te zetten. Als bedrijven immers echt zoveel technici nodig hebben, zullen zij technisch geschoolden heus wel een fijne baan aanbieden. Is dat niet het principe van een markt? Daar komt nog bij dat de ‘baangarantie’ van Samsom helemaal geen garantie is op een betaalde baan, maar op een stageplek. En als er nou IETS ronduit slecht is voor jongeren, is het wel dat bedrijven gaan draaien op stagiair(e)s, die met hun hoge opleiding en goede hersens bergen werk verzetten waar ze eigenlijk gewoon loon voor horen te krijgen. Voor de werkgever is het echter lekker goedkoop, lekker makkelijk en als het niet bevalt, komt hij er zonder problemen vanaf. Samsom zegt het zelf in zijn presentatie: “Vooruitdenken is belangrijk.” Hij weet het dus wel…
Supersweet sixteen
Het laatste lumineuze idee van de arbeiderspartij doet sterk vermoeden dat de hersens blijvende schade hebben opgelopen tijdens de oppositieperiode. Als het aan de PvdA ligt mogen jongeren stemmen vanaf hun zestiende! Normaal omgaan met een biertje kunnen kinderen pas vanaf een jaar of achttien, maar meebeslissen over de toekomst van een land, dat kun je wel aan een scholier overlaten. Je hebt immers ook net de zware keuze van een middelbareschoolprofiel achter de rug. Wellicht zet de PvdA in op deze leeftijdsgroep, omdat ze begrijpt dat een weldenkend volwassen mens niet meer gelooft in sprookjes.