Ook gisteren waren de nieuwskoppen President Obama weer niet goed gezind. In de krant van vandaag wordt morgen de vis verpakt, zo wordt weleens gezegd. Wat de kranten morgen zeggen, daar is de Obama-campagne druk mee bezig.
Obama geeft grote speech over de economie
Later vandaag geeft President Obama een speech over de economie in een poging om zijn politieke situatie te verbeteren. In de speech zal hij naar verwachting de kiezer vragen om meer tijd om de economie op orde te krijgen en de schade die George W. Bush heeft aangericht te herstellen. De strategie is een klassieker van Obama. Elke keer toen hij in de 2008 campagne in de politieke problemen kwam, gaf hij een grote speech. Zijn speech over racisme (die overigens zeven miljoen keer bekeken is op YouTube) is daar een voorbeeld van. Die werd gegeven toen beelden van zijn dominee Wright voor het eerst opdoken, een grote bedreiging voor zijn kandidatuur. De strategie was toen erg succesvol. Maar de vraag is of wat toen werkte als kandidaat, nu nog werkt als president. Als president wordt immers niet alleen van je verwacht dat je een goed verhaal hebt, maar ook dat je de daad bij het woord voegt.
Democraten bezorgd over strategie Obama
Ondertussen maken prominente Democraten zich zorgen over de strategie van Obama. James Carville, de man die de leus “It’s the economy, stupid!” bedacht voor Bill Clinton in 1992, trekt nu aan de bel. In een memo (PDF) deze week zegt hij: “[Voters] know we are in a new normal where life is a struggle — and convincing them that things are good enough for those who have found jobs is a fool’s errand. They want to know the plans for making things better in a serious way — not just focused on finishing up the work of the recovery.” Obama moet volgens Carville laten zien dat hij weet hoe hij het leven beter kan maken voor de middenklasse, niet dat de recessie nog erger had kunnen zijn.
Brokkelt de steun voor Obama af onder zwarten?
Heeft zijn steun voor het homohuwelijk hem dan toch aanhang gekost onder zwarten? Een veelbesproken nieuwe peiling wijst uit dat Obama maar 76 procent van de zwarte stem krijgt in North Carolina, terwijl hij in 2008 nog 95 procent kreeg. Dat is dus een daling van twintig punten. Maar andere data wijst uit dat Obama onverminderd populair is onder zwarten. Nate Silver, de expert van The New York Times als het aankomt op peilingen, suggereert dat deze peiling slechts statistische ruis. Definitieve conclusies kunnen we dus pas trekken op het moment dat andere peilingen de trend bevestigen. Dagelijks komen er zo’n zes nieuwe peilingen uit over de strijd om het Witte Huis, dus dat moet snel genoeg geverifieerd kunnen worden.
Kort nieuws
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.