Sport

The Old Firm: reddingsboei voor het Schotse voetbal

15-06-2012 19:00

Afgelopen jaar was er voor het eerst in jaren van armoede in Rotterdam-Zuid weer tijd om te juichen. De twee klassiekers werden over twee wedstrijden overtuigend in het voordeel van Feyenoord beslecht en hoewel de Amsterdamse rivaal wel met het kampioenschap aan de haal ging, kon de borst bij Feyenoord met een zeer knappe tweede plek wel weer eens strak vooruit.

Ken je klassiekers
En dat is fijn, want een serieus te nemen klassieker is goed voor het voetbal in een land. Zo is El Classico de laatste jaren zo’n beetje de enige wedstrijd in de Primera Division waar sprake is van spanning. Is de Derby della Madonnina de wedstrijd in Italië die de gemiddelde toeschouwersaantallen nog een beetje opkrikt en heeft de Argentijnse competitie ook wat van z’n glans verloren nu met het degraderen van River Plate de Superclásico niet meer officieel gespeeld wordt.

Afgelopen week werd bekend dat Glasgow Rangers failliet is verklaard. Waar in Nederland nog wel eens een club op het laatste moment overeind wordt gehouden met gemeentelijke steun, daar waren de instanties in Schotland harder. De plannen van nieuwe eigenaar Charles Green werden afgeschoten door de belangrijkste crediteur, de Britse belastingdienst.

Het Schotse voetbal op de tocht
En daarmee dreigt een einde te komen aan één van de meest roemruchte klassiekers van Europa, The Old Firm. Geen tweestrijd meer tussen de katholieken van Celtic en de protestantse Rangers in Glasgow, geen vierjarig terugkerend fenomeen waar ook vanuit de rest van de wereld voetballiefhebbers op af komen.

Met het faillissement van de Rangers verliest het Schotse voetbal The Old Firm, maar het is denkelijk dat de gevolgen nog veel verstrekkender zullen zijn. Sinds de totstandkoming van de Scottish Premier League in 1999 is er nooit een ander dan Celtic of Rangers kampioen geworden. Sterker nog, in 1985 was Aberdeen FC de laatste andere Schotse kampioen. Bovendien is het kwaliteits- en puntenverschil met de ploegen onder Celtic en Rangers de laatste jaren schrikbarend.

De nieuwe Rangers-eigenaar Charles Green heeft besloten onder de nieuwe naam Rangers Football Club de club nieuw leven in te gaan blazen. Dat zal dan wel moeten gebeuren op drie voetbalniveaus lager. Toch opteert de club nog voor een achterdeurtje. Als zeven clubs op het hoogste Schotse niveau akkoord gaan met die achterdeur, is The Old Firm ook volgend jaar een feit.

De kleine clubs hebben de sleutel
Hoewel je je kunt afvragen of het zin heeft om een volledig gesaneerd Rangers op het hoogste niveau te handhaven, kon het wel eens de enige redding zijn voor het Schotse voetbal. Geen Old Firm is in feite een brute onthoofding van de Schotse competitie.

De laatste jaren is ook het voetbal bij rivaal Celtic niet om over naar huis te schrijven geweest, maar het gat met de rest van de ploegen is nog steeds levensgroot. Met het verlies van The Old Firm dreigt de Schotse competitie een nog eenzijdiger verhaal te worden, wat gevolgen zal hebben voor reclame-, televisie- én stadioninkomsten. Het failliet van één van Europa’s grootste klassiekers, kan weleens de prelude voor een veel groter voetbalfailliet zijn.

Hoe symbolisch de waarde dan ook, de achterdeur waar zeven Schotse voetbalclubs de sleutel toe hebben moet daarom gekoesterd worden.