De ondernemers hebben woensdag een uiterst chique gelegenheid uitgekozen voor hun perspresentatie: de Academische Club van de Universiteit van Amsterdam. Op tafel staan etagères met kleine broodjes en iedereen krijgt warme quiche aangeboden. Als de hoeveelheid journalisten een indicator is voor het belang van een bijeenkomst, dan is deze bijeenkomst héél belangrijk. Iets met een hype. Hier wordt de Big Data Alliance gepresenteerd (BDA).
De gastheer meldt dat er al “mooie publiciteit” voor de alliantie is. Alexander Rinnooy Kan is voorzitter van BDA en hij mag er later die middag op Radio 1 iets over vertellen. Iemand anders van BDA mag naar BNR Nieuwsradio. Rinnooy Kan vindt het een en al “feestelijkheid” hier. De duizendpoot – want ook UvA-universiteitshoogleraar – is in zijn nopjes met dit nieuwe initiatief. Aan superlatieven dan ook geen gebrek.
De ontwikkelingen gaan heel snel, meldt Rinnooy Kan. Vroeger had je kilobytes, maar nu hebben we exabytes. We gaan naar zetabytes, dat wil zeggen een één met 21 nullen. Volgens Rinnooy Kan moeten organisaties aan deze ontwikkeling wennen. Met big data “kun je zoveel doen.” Het beste voorbeeld wat in Rinnooy Kan opkomt zijn apps voor het openbaar vervoer.
D66’er Rinnooy Kan wil graag even kwijt dat big data ook nadelen hebben, zoals de privacy. Dat vraagstuk “vraagt om afstandelijke bestudering”, klinkt het plechtig. Nooit eerder wuifde een D66’er privacyproblemen zo makkelijk weg. Rinnooy Kan praat liever over de vele kansen. Ook de overheid moet deze kansen zien. Het betreft hier namelijk “een nationale deskundigheid”. BDA wil zich daarom bezighouden met onderwijs, onderzoek, innovatie en publiek debat.
We leren over incubators en venture labs en vervolgens noemt Rinnooy Kan een groot aantal initiatieven die niemand kent. Er volgen vage namen als smart-port, smart-city en smart-agrifood. Hij kan nauwelijks nog ophouden. Dit aanstekelijke enthousiasme komt ook van Marc Salomon, die bij de UvA decaan van de Amsterdam Business School is en directeur van de “MBA Big Data en Business Analytics.”
Salomon laat niet toevallig een filmpje zien waaruit moet blijken dat we makkelijker van kanker genezen door big data. Dit voorbeeld komt niet uit de lucht vallen. Rinnooy Kan had al geen concrete voorbeelden in de aanbieding van daadwerkelijk bestaand innovatief, kostenbesparend of concurrentieverhogend big data gebruik. Behalve de OV-apps natuurlijk. Salomon is al even stil over de al behaalde successen, maar juist daarom is de geneeskunde een mooi voorbeeld om ons positief te stemmen. Wie wil er nou niet van kanker genezen?
Of het filmpje iets met de werkelijkheid te maken heeft blijft duister. Er wordt hier in ieder geval geen medicijn tegen kanker aangekondigd. Wel komt Salomon met de echte reden om de BDA te lanceren: er is een tekort aan data scientists. We leren dat er in Nederland een mooi “ecosysteem” voor big data is. Er zijn in de branche veel vacatures die onvervulbaar dreigen te worden. En dat terwijl de Nederlandse opleidingen tot de wereldtop behoren, meldt opleidingsbaas Salomon. Koekoek.
Het belangrijkste probleem wat BDA dus op de agenda gaat zetten is dat studenten de verkeerde studie kiezen. Daarnaast moet er volgens BDA in informatica-achtige opleidingen meer aandacht komen voor 21st century skills zoals communicatie en samenwerken. Ook moeten kinderen op de middelbare school zich al op opleidingen op dit terrein kunnen oriënteren, houdt opleidingsmanager Salomon ons voor.
Er is al met al meer positiviteit nodig. “Big data = big opportunity” schreeuwen de persparafernalia ons toe. Toch is er iets raars aan de hand. De hele wereld wordt straks gemeten en eigenlijk gebeurt dat al. Vooralsnog is de opbrengst daarvan totaal onduidelijk, behalve dat uw privacy eraan gaat. Gelukkig kunt u nu al makkelijker OV-reisinformatie raadplegen.