Na nu ruim elf jaar getrouwd te zijn met een Amerikaanse en met vele reizen naar the USA in mijn broekzak, kende ik het woord niet: the heckler. Blijkbaar is het iemand die iets doet wat bij jou de uitspraak ontlokt: ‘what the heck?‘. Het woordenboek geeft ook geen vertaling op internet. Tijdens een speech van Obama begint een wat arrogant kijkende journalist vragen te stellen aan Obama. De president geeft aan dat hij eerst even zijn verhaal wil afmaken. De journalist schreeuwt nog iets en Obama herhaalt geïrriteerd dat hij eerst zijn verhaal wil afmaken. Als hij klaar is geeft hij antwoord op de vraag van de journalist, maar de journalist gaat daar tegenin. Obama zegt dan dat hij niet daar staat om met hem te argumenteren, maar om zijn vragen te beantwoorden, wat op zich een gevat antwoord is van de president.
Best een grappige scene met een gevatte maar toch ook duidelijk geïrriteerde Obama. Dit voorval wordt in de Amerikaanse media beschouwd als een incident. Er wordt sterk afkeurend op gereageerd. Zelfs op de anti-Obama televisiezender Fox News, die overigens beter Fox Opinions kan heten, vanwege hun volstrekte gebrek aan objectiviteit in hun ‘nieuws’, wordt er met afschuw gesproken over de actie van de journalist. Deze jongeman, Neil Munro, blijkt te werken voor de rechtse website The Daily Caller en schijnt ooit gewerkt te hebben voor The Washington Post als reporter Techniek. Ik zie in hem niemand minder dan onze Rutger. Zo’n journalist die de boel een beetje probeert op te naaien. Die niet bang is om vragen te stellen en om daarover te blijven doorzeuren terwijl ieder ander binnen de grenzen van het beleefde probeert te blijven. En dan is Rutger eigenlijk nog beleefd vergeleken met deze jongen. Van alle persconferenties immers waar ik bij was en waar Rutger bij was, kan ik mij niet herinneren dat hij tijdens een verhaal begon te interrumperen. Dat is dus eigenlijk heel erg netjes van Rutger. Interrumperen werkt heel verstorend, het protocol wordt effectief doorbroken. Een speech houden is immers ook maar een soort afspraak. Het is zo onbeleefd om te interrumperen dat het daarmee meteen ook een politiek statement wordt. Je interrumpeert niet als je het eens bent met het verhaal. Je gaat er tegenin. Je vind het onzin wat er wordt gezegd, anders zou je wel ademloos blijven luisteren. Interrupties als applaus zijn natuurlijk wel welkom.
Die afspraak is geschonden door de journalist en werd meteen zwaar bekritiseerd. Net als bij de oproep door sommigen in de media om Rutger van het Binnenhof te weren, was er op Fox News een oudere, ervaren journalist die opriep om deze journalist nooit meer toe te laten tot het Witte Huis. Het was ‘outrageous’ wat hij gedaan had. Maar mores is er soms om te doorbreken, zeker als de macht het gebruikt om zich er veilig achter te verschuilen of om vragen te ontlopen. Daarom kunnen ‘hecklers’ en zelfs Rutgers soms nuttig zijn.
http://www.youtube.com/watch?v=Y82D8XyAfao
Niesco Dubbelboer is voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA en organiseert in het najaar een reis naar de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten (check www.agora-europa.nl).