Waar vrouwen zich veel meer bezorgd maken om emotioneel ontrouw, zien mannen vooral groen van jaloezie als er sprake is van seksueel overspel. Gevalletje biologie: als een vrouw haar vertier buiten de deur zoekt, ben je als man vervolgens mooi ongemerkt andermans kroost op aan het voeden.
Voor de dames is het daarentegen veel bedreigender als hun partner zich aan een ander hecht. Want wat als hij vervolgens de kuierlatten neemt? Dan moet zo’n vrouw ineens helemaal alleen voor haar kinderen zorgen. Paniek! Peeuw!
Volgens onderzoek van klinisch-psychologen Kenneth Levy en Kirsten Kelley zijn het echter helemaal geen sekseverschillen die ten grondslag liggen aan de uiteenlopende manieren waarop mensen overspel benaderen en beoordelen. In hun onderzoek onder 400 proefpersonen kwamen zij namelijk tot de conclusie dat het niet de genen, maar de opvoeding en jeugd zijn die bepalen hoe er wordt omgaan met overspel.
Want wat bleek: mannen en vrouwen die dankzij ongevoelige en/of niet consequente ouders kampten met bindingsangst en zich dientengevolge verre hielden van intimiteit, hadden de meeste moeite met seksuele ontrouw. Dat meer mannen dan vrouwen dergelijke gevoelens rapporteerden, zou volgens de onderzoekers veroorzaakt kunnen worden door bestaande cognities over ‘typisch mannelijk gedrag’. Nurture in plaats van nature dus. Of, in andere woorden: het is weer de schuld van de ouders.
Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus? Mooi niet: het is allemaal opvoeding. En seks is lekker.