De Tour gaat hij niet rijden. “Ik heb gemerkt dat een aanvallende renner als ik daar weinig kans heeft op een ritzege.” De oortjes, de dominantie van de sprintersploegen in de eerste week en de verstikking van het tactische rijden, waar drie weken Frankrijk voor velen de kers op de taart zijn, laat Niki Terpstra de Tour liever schieten. “Een Tour de France past niet echt in mijn programma,” was de Omega-Pharma-renner duidelijk over zijn plannen.
In Kerkrade liet Terpstra zien dat echt goede benen in staat zijn om hele ploegen kapot te rijden. Het moet een hard gelag zijn voor de Rabobank, dat voor het tweede jaar op rij het rood-wit-blauwe shirt aan zich voorbij zag gaan.
Was het vorig jaar nog een totaal mislukte ploegentactiek die binnen twee ronden de hele Oranje-brigade uit elkaar deed vallen en zo Rob Ruijgh (Vacansoleil) in staat stelde zijn ploegmaat Pim Ligthart naar de titel te lanceren, dit jaar was de koers simpelweg te hard om te controleren. En juist in die hardheid gedijt een opportunist als Niki Terpstra, een renner zo mogelijk net zo avontuurlijk ingesteld als Johnny Hoogerland, maar gezegend met een grotere hoeveelheid koersinzicht.
Want waar Johnny Hoogerland gisteren vroeg in de koers al op avontuur ging, leverde hem dat de waarschuwende bewondering van Maarten Ducrot en uiteindelijk een tiende plek op. Terpstra besloot te wachten en zette vier ronden voor het einde zijn beslissende aanval in. Het leverde hem zijn tweede NK-titel op.
Opvallend: Terpstra verscheen als enige renner van Omega-Pharma aan de start, tegenover de vertrouwde Nederlandse blokken van Vacansoleil-DTM en Rabobank. Op een natgeregend zwaar parcours in Kerkrade bleken deze blokken niet bij machte om Terpstra bij te benen. Met het oog op de Tour mogen de Rabo’s zich gelukkig prijzen dat Robert Gesink en Lars Boom als enige overeind bleven in Limburg, in een zeer ‘Hollands’ getinte Tourploeg mag men hopen dat de tactiek in Frankrijk wel werkt.
En Terpstra, die laat de Tour lekker voor wat het is en bereid zich voor op de Olympische wegrit in Londen en het WK in Valkenburg. Waar in Londen de laatste vlakke vijftien kilometer een massasprint doen vermoeden, lijkt het WK in Valkenburg met de Cauberg én de Bemelerberg Terpstra meer op het lijf geschreven. Laten we hopen dat het regent.