Revolutionair plan Platini: ELKE DAG CAPSLOCKDAY

28-06-2012 21:00

Iedereen moest dit EK weer de hartelijke RESPECTjes hebben van de UEFA. Want RESPECT moet je doen. Dat is namelijk goed voor de DIVERSITY. Wij zijn allen vrij en gelijkwaardig in DIVERSITY. En broeders niet te vergeten, die FAIRPLAY omarmen als het hoogst haalbare. 

Zelf ben ik een groot voorstander van RESPECT en DIVERSITY, al is het alleen maar omdat ik overgevoelig ben voor messiaanse spin spam. Zodra ik succesmantra’s als YES WE CAN of KONY2012 lees, springen de tranen mij meteen in de ogen. Bestaat het dan toch? Die ene, grote, alles en iedereen overstijgende liefdeskracht? Ik weet het antwoord inmiddels wel. En dat komt allemaal door HET GENIE Michel Platini (Jœuf, Mille neuf cent babyboomèr). Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat GROTE WOORDEN weer waarde hebben gekregen. Niet voor niets wordt Platini liefkozend “l’Architecte” genoemd. De ontwerper. De bouwer. De macher.

Topbestuurder
Platini is amper vijf jaar UEFA-chef, en nu al werpt zijn visionaire communicatiestrategie vruchten af. Je ziet dat bijvoorbeeld terug in het spel van de echte teamspelers van dit toernooi. Ik noem een Ronaldo. Of een Robben. Bij elke doelkans worden zij dusdanig overmand door gevoelens van saamhorigheid en de behoefte om te delen, dat ze de bal spontaan het publiek injassen. Prachtig! Ok, het zou natuurlijk best kunnen zijn dat Robben op zo’n moment aan VER PLAY in plaats van FAIR PLAY denkt, maar het gaat om het idee. TOGETHER WE’RE ONE. Or two. Or more. Dat ongeveer.

Michel Platini is het levende bewijs van de stelling dat ex-voetballers per definitie topbestuurders zijn. Neem nou zijn vastberaden NON! op het Elektronische Scheidsrechterdossier. Een eenzame, doch juiste positie. Stel je voor dat de werkelijkheid zou worden vastgelegd wanneer de bal over de doellijn is geweest. DE WERKELIJKHEID! Zoiets gaat toch ten koste van de emotie? Want laten we eerlijk zijn, VOETBAL IS EMOTIE! En oorlog. En handel. En een spelletje. En een soort kermis. En sport. Soms. Waar de radeloze televisiekijker worstelt met definities en begrippen, schept Platini DUIDELIJKHEID.

Diversiteit
Als er iemand begrijpt hoe RESPECT en DIVERSITY werken, en hoe je met gevoelens van spelers om moet gaan, dan is dat oud-voetballer Platini wel. RESPECT EN DIVERSITEIT. Neem die zin even in u op voor u verder leest. Eigenlijk zegt Platini hiermee: RESPECT = DIVERSITEIT. Voelt u ‘m? RESPECT. IS. DIVERSITEIT. Zo kan het voorkomen dat er wél een minuut stilte wordt gehouden ter nagedachtenis aan een FRANSE JOURNALIST (de nationaliteit van de goede man doet er even niet toe), maar dat er geen minuut stilte wordt gehouden als er een SPAANSE VOETBALLER is heengegaan. Dat is DIVERSITEIT, en dús heel RESPECTvol. Eenvoud. Een kernbegrip in de filosofie van Platini. Gedoe rond het wel of niet dragen van rouwbanden wordt eveneens simpel en divers opgelost: alleen aanvoerders mogen elke wedstrijd een rouwband dragen. Met RESPECT erop. Klaar. Punt.

Ook het stadionpubliek begint zijn eenvormige, liefdevolle boodschap steeds beter te begrijpen en van tijd tot tijd plagerig te spiegelen. Platini beloont dat. Racistische spreekkoren die de DIVERSITEIT ontkrachten moet je met RESPECT, een symbolische boete dus, behandelen. Maître Michel heeft echter ook oog voor het bedrijfsleven. Nauwelijks zichtbare onderbroekreclame geeft hij heel uitgenast een megastraf, zodat zelfs de gokkers op Tuvalu nu ook weten dat PADDY POW© bestaat. Bestaan er nobeler leiders dan Michel Platini?

Kansen
Andere, meer conservatieve takken van sport zouden de briljante denkwijze van Platini moeten incorporeren. Wanneer de Tour de France eindelijk zou afstappen van het altmodische gebruik van flyers, en in plaats daarvan de hekken langs de complete route zou versieren met reclameborden met SANTÉ! SANTÉ! SANTÉ!, zou er veel gewonnen zijn. Of men zou, in navolging van Platini’s masterplan om kleine landen ook eens wat te laten winnen, de Gele Trui kunnen uitreiken aan de laatste binnenkomer.

We moeten echter vrezen dat Michel Platini de tijd niet krijgt om zijn werk te vervolmaken. Over drie jaar wordt hij 60 en mag hij met pensioen. Een welverdiend pensioen. Voor deze geniale Fransman en zijn solidaire vaderland, werken wij graag nog 7 jaar langer door. Uit RESPECT!

CC foto: primeministergr