Sport

Prijzengeld in het tennis onterecht evenredig

29-06-2012 13:06

Gilles Simon heeft zich niet populair gemaakt binnen de wereld van het vrouwentennis. Hij blies de voortslepende discussie over de verdeling van prijzengeld nieuw leven in door te stellen dat vrouwen eigenlijk minder zouden moeten verdienen dan mannen omdat zij korter op de baan staan en hun partijen minder aantrekkelijk zijn.

Sharapova vs. Simon
Ieder weldenkend mens begrijpt dat hij gelijk heeft, maar Maria Sharapova countert Simon op een manier zoals alleen vrouwen dat kunnen. Venijnig. “Laat hem eerst maar eens net zo populair worden als ik. Iedereen mag zeggen wat hij wil, maar ik weet zeker dat er heel wat meer mensen naar mijn partijen kijken dan naar die van hem.” Sharapova reageert daarmee niet inhoudelijk, maar voelt zich persoonlijk aangevallen en bitcht  richting de Fransman.

Dat vrouwen emancipatie nastreven en voor hun eigen portemonnee opkomen is hun goed recht. Echter, in dit geval is het misplaatst. Wanneer mannen en vrouwen voor exact dezelfde dienst/activiteit/inspanning anders beloond worden is dat scheef. In het tennis is het bewezen dat mannen meer inspanning (best-of-3 om best-of-5) moeten leveren, om hun wedstrijden en dus uiteindelijk het toernooi te winnen.

Mannentennis
Daarnaast is het voor televisiezenders interessanter om mannenwedstrijden uit te zenden boven de vrouwen, aangezien dit beduidend meer kijkers trekt. Hoe je het ook went of keert, in het mannentennis gaat meer geld om en dus is het logischer dat de spelers daar ook naar beloond worden. De tenniswereld is uniek in het gelijk belonen van mannelijke en vrouwelijke sporters. Natuurlijk liggen beide sekses qua aandacht en grootte dichterbij elkaar dan bijvoorbeeld bij voetbal, basketbal of wielrennen, maar dat er alsnog een kloof bestaat is overduidelijk.

Qua niveau zit er ook een behoorlijk verschil tussen beide tenniswerelden. Het vrouwentennis is een stuk wisselvalliger. Bekijk de grandslam finales van de afgelopen jaren en het verloop is enorm. Nu kan deze nivellering worden uitgelegd als extra spannend, zoals ook bij de Eredivisie nog wel eens gebeurd. Deze drogredenatie verbloemt dat de top (?) van het vrouwentennis weinig constant is en dat de middenmoot op een goede dag elke topper het vuur aan de schenen kan leggen.

Amusementswaarde
Dat het mannentennis de afgelopen jaren vrij voorspelbaar was – de nederlaag van Nadal daargelaten – heeft de amusementswaarde absoluut omlaag gehaald. Maar nog altijd kijkt de gemiddelde tennisliefhebber stukken liever naar een stevige pot mannentennis dan naar het gekreun van de zich op een pornoset wanende Russische enclave.

Mannentennis is spannender, spectaculairder, gaat sneller en gemiddeld genomen duren de wedstrijden een stuk langer. Sharapova kan dat onmogelijk ontkennen. Dat haar fans niet naar haar tennis maar naar haar verschijning kijken vergeet de Russische voor het gemak. Ze mag het vervelend vinden dat iemand aan haar mogelijke centen komt, feitelijk gezien heeft Simon wel degelijk een punt.

 

CC Foto: Bo Mertz