Sport

Johan Bruyneel is toe aan een sabbatical

01-07-2012 15:00

Johan, waar ben je mee bezig? Ooit zagen de kenners en pers Johan Bruyneel als een van de beste ploegleiders in het peloton. De Vlaming won immers al negenmaal de Tour de France als ploegleider van Lance Armstrong en Alberto Contador. Momenteel bevindt de ploegleider van Team Radioshack zich echter in zwaar weer. 

Wederom worden hij en zijn voormalige pupil Armstrong geteisterd door dopinggeruchten. Dit lijkt uitwerking te hebben op zijn functioneren als ploegleider.Het draait niet lekker in de Amerikaans-Luxemburgse fusieploeg. Inmiddels heeft de Belg ruzie met belangrijke renners als Jakob Fuglsang en de gebroeders Fränk en Andy Schleck. De magie lijkt uitgewerkt.

Het moest een gouden combinatie worden tussen de Schlecks en Bruyneel. Als iemand ervoor kon zorgen dat Andy Schleck de Tour de France ging winnen, was het succesploegleider Bruyneel wel. Enkele maanden later kan gesteld worden dat de samenwerking hopeloos mislukt is. Het vertrouwen tussen ploegleider en pupil is op een dieptepunt aanbeland, nadat Bruyneel ferme kritiek uitte op de prestaties van zijn team en kopmannen in de pers. Hij hoopte de ploeg te prikkelen, maar de woorden van de Belg hadden een averechts effect. Verkeerd gekozen. Schleck is immers makkelijk onzeker te maken over zijn prestaties.

Hij beklaagde zich dan ook dat de ploegleider naar het publiek toe als een rots in de branding moest functioneren, in plaats als bron van kritiek. Dat Brunyeel als ploegleider nooit deze rots geweest is, is onzin. In 2009 straalde hij immers als ploegleider van Astana rust uit, terwijl kemphanen Armstrong en Contador elkaar binnen de ploeg de tent uitvochten.

Het interview was misschien een verkeerde inschatting, maar vorige week maakte Bruyneel wederom een foute inschatting. Om maar met spreekwoorden te blijven: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Jakob Fuglsang werd door Bruyneel niet opgenomen in de tourselectie van Team Radioshack. Een goed recht van Bruyneel, want de resultaten van Fuglsang zijn mede door blessures niet geweldig in 2012. Tot zover geen problemen. Daags na de teleurstelling beklaagde Fuglsang zich beteuterd in de Deense pers over het ontbreken in de Tour de France. Hierbij maakte hij enkele kritische opmerkingen naar de ploegleiding.

Deze woorden kwamen hem duur te staan. Bruyneel besloot naar aanleiding van Fuglsangs interview dat de Deen dit seizoen niet meer in de prestigieuze World Tour in actie komt. Zo wordt Fuglsang minder aantrekkelijk voor andere ploegen in het transferseizoen. Bruyneel vergeet echter dat hij ook Team Radioshack en zichzelf hiermee in de problemen brengt. Wie zou er immers een betere knecht zijn voor Andy Schleck in de Vuelta dan Fuglsang? Johan, dit had een andere oplossing verdiend.

Bruyneel heeft wat fouten gemaakt in 2012. Of hij daardoor geen goede ploegleider meer is? Nee, dat niet. Het is verstandig van Bruyneel om de Tour de France aan zich voorbij te laten gaan. Verdere directe confrontatie met de zaak Armstrong zal zowel de ploeg, als Bruyneel schaden. Voor Team Radioshack zou het zelfs nog beter zijn als Brunyeel de rest van het seizoen sabbatical neemt. Hij is immers te trots om over zijn eigen schaduw te stappen. Een van de andere ploegleiders zal vervolgens een poging moeten doen te lijmen met de Schlecks en Fuglsang. Alleen zij en Fabian Cancellara kunnen het tot nu toe teleurstellende seizoen van Team Radioshack nog redden.