Wetenschap en festivalgangers op De Beschaving

03-07-2012 09:59

Botanische tuinen zijn een ongewone locatie voor een festival. Wandelend tussen de malva’s, primula’s, violen en wilgen, waan je jezelf in een zuidelijk deel van Frankrijk, maar je bent gewoon in Utrecht. De 30ste juni is, wonder boven wonder, nog zonnig en warm ook. Bands als Will and the People en Blood Red Shoes staan op het programma van festival De Beschaving, maar er zijn ook cabaretoptredens en korte lezingen over wetenschappelijke onderwerpen. Het was niet moeilijk geweest om de plank mis te slaan met deze ongebruikelijke combinatie van festivalbezigheden, maar het mag gezegd worden: er is flink raak geslagen.

Het is taalgoeroe Paulien Cornelisse die op De Bestuiving ‘de’ spits afbijt, aldus het programmaboekje. Misschien moet er volgend jaar een eindredacteur ingehuurd worden. Paulien heeft de opdracht een lezing te geven over de vraag of wetenschappers en festivalgangers dezelfde taal spreken. Dit vindt ze echter te moeilijk. “Wetenschappers en festivalgangers zijn niet met elkaar te vergelijken. Het is net zoiets als het vergelijken van dinosauriërs met het Spaanse volkslied.” Maar rondlopend op het terrein blijken die twee groepen helemaal niet zo verschillend. De wetenschappers hier zijn studenten die gewone mensentaal spreken en ingewikkelde materie begrijpelijk maken.

De 25-jarige Joost bewijst dit. Hij staat namens het UMC bij een standje en geeft uitleg over DNA. “Mensen denken vaak dat de wetenschap heel ingewikkeld is, maar het is simpel.” Hij demonstreert hoe je je eigen DNA kunt opvangen met behulp van een scheutje Dreft, wat zout en alcohol. Al zien de meeste festivalgangers dit laatste liever in hun slokdarm verdwijnen, ze vinden het toch interessant; het is de hele dag druk bij Joost. Misschien ook wel omdat hij er appetijtelijk uitziet.

Terwijl Herman Brusselmans voorleest over kutten en stront, worden er verderop koekjes uitgedeeld, bedrukt met een QR-code. De drie koekjes staan elk voor een emotie: Enlightened, Touched en Excited. Je kunt met je smartphone het koekje scannen dat staat voor jouw emotie bij een bepaald optreden. Online valt te zien dat om vijf uur al 82 koekjes zijn gescand. Bij het openluchtpodium voelen velen zich ‘excited‘. Het is voor de meerderheid van hen te veel moeite om erbij te typen waarom eigenlijk. Het systeem is niet helemaal waterdicht, want op een plattegrond staat aangegeven bij welk podium de emoties horen, niet bij welke artiest of verteller.

Ook vallen bepaalde activiteiten buiten de boot, zoals de silent disco en het minuutje met Jezus. Ook is de hoeveelheid aan wetenschap bescheiden. Toch ontkom je niet aan het opdoen van kennis. Behalve dan degene die de hele dag voor pampus op het hoofdveld liggen. Volksfilosoof en wetenschapper Bas Haring drukt een volgestouwde tent op het hart vooral zelf te blijven nadenken. “Stel jezelf af en toe de vraag: maar hoe zit dat dan?” Een boodschap als deze mag vaker uitgedragen worden; het activeren van de hersenen tussen de bedrijven (of beter: biertjes) door kan geen kwaad.

Naar huis gaan kan niet zonder een goed (misschien licht bedwelmd) gevoel. Je hebt mee kunnen jengelen met Lion in the Morning Sun en geleerd dat er twee meter aan DNA zit in elke lichaamscel. Met schoonheidsfoutjes daargelaten is het een leuk, origineel, jong evenement. Mocht je naast het bekijken van bands de behoefte voelen om je kennis te vergroten, dan moet je volgend jaar dit festival zeker niet overslaan.