Hoewel Mitt Romney duizelingwekkende bedragen binnen haalt om zijn campagne te financieren, zwelt de kritiek op zijn functioneren in het Republikeinse kamp aan. Vorig weekend was er al het commentaar van FOXNews-baas Ruppert Murdoch en deze week deden diverse andere Republikeinen en conservatieve commentatoren een duit in het zakje. Een van de belangrijkste bezwaren is dat Romney nauwelijks zijn stempel weet te drukken op het politieke discours als het niet over de economie gaat. Daar gaat hij echter snel proberen verandering in te brengen. Romney gaat op tournee als een ware rockster.
Rockster Obama
In 2008 besloot Barack Obama, voornamelijk om zijn geloofwaardigheid op het gebied van buitenlands beleid wat op te krikken, om tijdens de campagne naar Europa te komen. Het leverde epische beelden op van een presidentskandidaat die in Berlijn werd ontvangen en toegejuichd door een uitzinnige menigte alsof hij de verlosser zelf was. Hoewel het hem op aardig wat kritiek in Amerika kwam te staan, Obama zou zich niet als politicus maar als rockster gedragen en hij zou naast zijn schoenen lopen, hield hij er wel het imago van een wereldleider aan over.
Ook Romney zal op zoek moeten naar een dergelijk imago. Natuurlijk draaien de verkiezingen voornamelijk om de binnenlandse economie, maar toch moet elke presidentskandidaat bewijzen dat hij Amerika internationaal goed zal vertegenwoordigen. Ook in Amerika staan de burgeroorlog in Syrië, de Europese schuldencrisis en een mogelijk conflict tussen Israël en Iran nadrukkelijk op de politieke agenda. De volgende leider van het land moet Amerika door dergelijke problemen en situaties kunnen leiden en president Obama heeft in Libië, Irak en met de liquidatie van Osama bin-Laden al bewezen zichzelf staande te kunnen houden op het geopolitieke strijdtoneel.
Europa en het Midden-Oosten
Romney heeft wat dat betreft geen bewezen ervaring. Daarom volgt hij het voorbeeld van Obama uit 2008 en plant zijn campagneteam op dit moment een reis naar Europa en het Midden-Oosten. Zoals het plan er nu uitziet zal Romney eerst naar de Olympische Spelen in Londen gaan om in Engeland over de relatie tussen dat land en Amerika te spreken. Daarna reist hij waarschijnlijk door naar Israël om zijn onvoorwaardelijke steun voor die bondgenoot uit te spreken, vooral om de Joodse lobby in Amerika voor zich te winnen. Tot slot keert hij dan terug naar Europa om in Duitsland en Polen te spreken over de schuldencrisis en de relatie tussen het westen en Rusland.
De kans dat Romney in Europa op een zelfde ontvangst kan rekenen als Obama vier jaar geleden is klein. Toch zal ook hij moeten proberen iets van een rockster in zich naar boven te brengen. Hij moet laten zien dat hij mensen wereldwijd kan inspireren als leider. Als hij daarin slaagt maakt hij zichzelf onderdeel van een discours dat over meer dan politiek alleen draait. Een tournee als rockstar in de relatieve komkommertijd voor de Republican National Convention eind augustus biedt daarvoor de perfecte mogelijkheid.
Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.