Tulip Bowl, een feest voor de margesport

08-07-2012 13:31

De SuperBowl is het grootste jaarlijks terugkerend eendaagse evenement ter wereld. Honderden miljoenen kijken elke februari naar de finale in de National Football League, de American Football competitie in de Verenigde Staten. Ook in Nederland hebben we zo’n finale, de Tulip Bowl. En om die prijs wordt vandaag (zondag) in Almere gestreden.

Zondagmiddag nemen de Alphen Eagles het op tegen de Amsterdam Crusaders in een finale, die op weinig tot geen aandacht kan rekenen in de Nederlandse pers. Het is een nichemarkt en valt totaal in het niets vergeleken met de sporten, die wij deze spotzomer voorbij zien komen. Desondanks is er zeker wel belangstelling voor de Football competitie en de finale in Nederland. Sinds de Amsterdam Admirals zijn gestopt is het immers de enige uitlaat voor de fanatieke football fan.

De wedstrijd is een treffen tussen de twee beste ploegen. Crusaders, de recordkampioen tegen de Eagles, die de ‘Cru’ vorig jaar uitschakelden. Het is de tweede keer in korte tijd dat de twee ploegen elkaar ontmoeten. Twee weken geleden maakte Eagles nog gehakt van Crusaders met 51-3 in Amsterdam.

De Tulip Bowl is dè wedstrijd voor de fan van de football in Nederland. Een sport zonder veel aandacht, maar met enthousiaste fans. Fans uit alle lagen van de samenleving, van verschillende afkomsten. Een sport waarin discipline en teamgeest centraal staat. Waarin jongeren leren samenwerken en voor elkaar te vechten van mensen waar ze tegen opkijken. Een hechte familie.

Dit soort sporten krijgen weinig aandacht in de media, maar leveren een groot aandeel in de samenleving. De Tulip Bowl is een feest voor de margesporten.