Mailen over de Tour #12

10-07-2012 20:00

Ha die Mies!

Nou. De eerste rustdag. En hij begon rustig inderdaad. Ik ontbeet, fietste een stuk – nou ja een kilometer ongeveer – en ging naar de fysio. Net een wielrenner! Vervolgens draaide ik wat aan de knoppen van de radio en zocht het internet af op zoek naar kruimels Tour de France. Rabowielrenners waren toe aan de rustdag hoorde ik ze zeggen. Michael Boogerd kwam zoals elk jaar vertellen dat hij vroeger juist altijd een hekel had aan die dag. Verder stapte Tony Martin zoals verwacht uit de Tour en ging Fabian Cancellara wel, niet, wel maar uiteindelijk toch niet met een helikopter naar huis omdat zijn vrouw wel, niet, wel maar dus niet ging bevallen. Kortom, het nieuws kabbelde. Net als ik vandaag.

Maar opeens was daar aan het eind van de middag een – helaas bijna vertrouwd – scenario. Een politie-inval in een rennershotel. Het is niet elk jaar meer bal, maar toch. Ik hoorde mezelf zuchten en vloeken. Cofidis was het team. Rémy Di Grégorio de renner. Door de Fransen ooit gebombardeerd tot de nieuwe Richard Virenque. Nou, dat lijkt inderdaad te zijn gelukt. Treurigheid. We weten in ieder geval waar de avondprogramma’s over gaan straks. Behalve dan Vive le vélo misschien, want daar is Spartacus zelf te gast. Je begrijpt, ik heb zin in vanavond!

Doping of geen doping,

Leve de Tour!
P

Hola Poncke!

Ik hou niet van de rustdagen. Rustdagen zijn de zondagen van de Tour. Je zit toch een beetje in een zwartgat-light. Je kijk-dagritme wordt bruut verstoord.

Gelukkig waren er overdag herhalingen van Vive le vélo en de Avondetappe die ik gisterenavond wegens cafébezoek had gemist. Met de rustdag voor de boeg leek het een goed plan om na tien dagen binnenzitten – met de gordijnen dicht voor beter beeld – me weer eens onder de mensen te begeven.

En ook in het café ging het over de Tour. Sky zou het wielrennen te wetenschappelijk en planmatig benaderen, meende de een. Sky was juist aan een fantastisch project van het steeds meer perfectioneren van de wielersport bezig, zo analyseerde de ander. Iemand riep dat ‘Petakkie’ de Tour ging winnen. ‘Petacchi is een homo die zijn teennagels lakt! Met zijn overschoentjes!’ riep de volgende. En toen ontstond er een vuistgevecht. Dat was leuk.

De Rabo’s hebben in al hun wijsheid besloten de Tourambities te laten varen en voor de dagzeges te gaan. Dus morgen gaan alle Nederlandse ploegen aanvallen. Daarom zeg ik:

Hup!
M

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.