WarRoom

Romney wint UnSuper Tuesday, verzegelt nominatie

25-04-2012 10:00

Vannacht heeft Mitt Romney als onvermijdelijke genomineerde presidentskandidaat van de Republikeinse partij Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania en Rhode Island gewonnen. Als er nog mensen waren die aan zijn kandidatuur twijfelden, daar kunnen ze nu mee op houden. Newt Gingrich en Ron Paul blijven echter nog steeds plakken.

Romney wint vijf staten, geeft officieuze acceptance speech
Op de verkiezingsdag die door sommigen schertsend UnSuper Tuesday werd genoemd, heeft Mitt Romney zoals verwacht alle vijf de staten die op het spel stonden groots gewonnen. Sinds Rick Santorum de race verliet, en de opkomst miserabel laag zou zijn, kon hij ook niet anders. Er was nog even sprake van een mogelijke verassing van Newt Gingrich in Delaware waar hij veel tijd heeft doorgebracht en enkele lokale endorsements in zijn zak stak, maar ook dat bleef uit (en het zou ook niets uitmaken). Romney kon hem met 56,5 procent van de stemmen met bijna 30 procentpunten verschil op afstand houden. Ook de andere staten won hij met overtuigende cijfers: Conneticut met 67,4 procent, New York met 62,4 procent, Pennsylvania met 58 procent en Rhode Island met met 63,2 procent. Rick Santorum kwam in zijn thuisstaat Pennsylvania niet boven de 20 procent uit. Omdat hij nu echt niet meer in te halen is en niemand meer om heen kan, gaf Romney vannacht maar vast zijn officieze acceptance speech op zijn rally in swing state New Hampshire, de staat waar zijn campagne ook begon: “A better America begins tonight.”

Newt nadert einde
Newt Gingrich wilde vannacht nog steeds niet de handdoek in de ring gooien, maar gaf wel een duidelijk signaal af: “We’re going to look realistically at where we’re at. We are going to think carefully about how we can be the most helpful to this country.” Gingrich was in North Carolina waar op 8 mei nog voorverkiezingen zijn. Team Gingrich, dat kampt met forse schulden en doorploegt met een uitgeklede staf, heeft nog 23 evenementen in die staat op de agenda staan, en volgens Gingrich moest het ‘vividly clear’ zijn dat ze die nog mee wilden maken.

Santorum nog niet toe aan endorsement
Rick Santorum en zijn vrouw Karen waren vannacht te gast bij Piers Morgan op CNN voor een exclusief interview. Morgan wilde niets liever dan dat Santorum dan eindelijk zijn steun officieel aan Mitt Romney zou toezeggen, maar  dat bleef uit. Maar dat Santorum Romney steunt was wel duidelijk, en hij gaf dat ook toe toen de camera’s niet draaiden, volgens een twitterbericht van Morgan: “So @RickSantorum just endorsed Mitt Romney. He admitted he had in the commercial break just now…”  Santorum en Romney zullen op 4 mei een afspraak hebben. Of dat over een endorsement gaat, lieten ze niet los.

Kort Nieuws

  • Mitt Romney heeft iets unieks in Republikeinse kringen: een nieuwe adviseur voor nationale veiligheid en buitenlands beleid die openlijk homoseksueel is. Richard Grennell wordt nu van links en rechts aangevallen. Conservatieven hebben moeite met zijn geaardheid, terwijl op links men not amused is over zijn harde uitspraken over vrouwen. Zo zei hij over de linkse (en lesbische) presentatrice Rachell Maddow: “(she should) take a breath and put on a necklace.”
  • Marco Rubio, Florida senator en één van de favorieten voor het vicepresidentsschap, geeft vandaag een ‘major’ speech over buitenlands beleid in het vermaarde Brookings Institute.
  • De Republikeinse senator Chuck Grassley uit Iowa suggereert dat de prostituees in het Secret Service schandaal wel Russische spionnen hadden kunnen zijn.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.