Zuiden scheidt zich af van Obamacare, Romney kaatst de bal terug

11-07-2012 10:10

President Obama voerde gisteren campagne in Iowa, terwijl Mitt Romney druk bezig was in Colorado. Beide zijn belangrijke swing states die voor de kandidaten van cruciaal belang kunnen zijn in de race naar het Witte Huis. Vandaag wordt er in het Huis van Afgevaardigden gestemd over het terugdraaien van Obama’s zorgwet, terwijl in het zuiden van het land gouverneurs als Rick Perry een belangrijk deel van Obamacare weigeren uit te voeren.

Zuidelijke staten weigeren Obamacare uit te voeren
De stemming vandaag in het Huis van Afgevaardigden om Obamacare terug te draaien is vooral van symbolische waarde voor Republikeinen, maar GOP gouverneurs in zuidelijke staten zijn nu al van plan om voorzieningen van Obama’s zorgwet te dwarsbomen. Zowel Rick Perry, de oud presidentskandidaat die nog steeds gouverneur is in Texas, als de gouverneurs van Florida, Mississippi, Louisiana en South Carolina hebben aangekondigd het overheidsprogramma Medicaid, de zorgverzekering voor de armen, niet uit te breiden met geld uit Washington. Dankzij het oordeel van het Hooggerechtshof kunnen ze dat nu ongestraft doen. Dat betekent dat drie miljoen Amerikanen die onder Obamacare in aanmerking zouden komen voor Medicaid, die zorgverzekering nu mislopen. Voor de Republikeinse gouverneurs is de beslissing echter een protest tegen meer uitgaven van de federale overheid.

Romney kaatst de bal terug op transparantie, outsourcing
De Obamacampagne is de laatste dagen los gegaan op Mitt Romney om hem weg te zetten als rijke stinkerd die zijn dollars weg laat zetten op buitenlandse bankrekeningen en die als CEO van investeringsmaatschappij Bain Capital verantwoordelijk was voor het outsourcen van duizenden banen naar landen als China, India en Singapore. Maar Team Romney probeert nu de bal terug te kaatsen:  Obama mag zelf wel wat transparanter zijn als het bijvoobeeld gaat om het Fast and Furious schandaal. En ook het outsourcing argument krijgt Obama keihard terug: Romney noemt Obama de ‘outsourcer in chief’, die met zijn groene initiatieven vooral banen in het buitenland zou hebben gecreëerd met investeringen in wind- en zonneënergie. De campagne is dus momenteel op het niveau aanbeland van ‘wat je zegt, ben jezelf.’

Kort nieuws

  • Enkele Democraten die een lastige verkiezing  te wachten staat voor een zetel in het Congres, wijken af van president Obama’s voorstel om de belasting te verhogen voor inkomens boven de $250.000. Ze behouden liever de zogeheten ‘Bush tax cuts’ voor inkomens tot $1 miljoen.
  • Een derde van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden zijn niet meegegaan met hun partij in een rechtsgang tegen DOMA, de Defense Of Marriage Act die de federale erkenning van het homohuwelijk beperkt.
  • Streep maar af voor zover je dat al niet gedaan hebt, maar Rick Santorum wordt niet in overweging genomen voor het vicepresidentschap onder Mitt Romney.
  • Barney Frank, het eerste Amerikaanse Congreslid getrouwd met een man, werd gevraagd naar hoe zijn collega’s reageerden op zijn huwelijk. Frank liet weten dat Republikeinen het grotendeels negeerden, terwijl een paar hem toch feliciteerden. Er waren geen negatieve reacties, wat Frank in ieder geval een vooruitgang noemde.
  • De Freedom To Marry campagne gaat rich richten op jonge conservatieven om steun te krijgen voor het homohuwelijk.
  • Het vertrouwen van Amerikanen in de media heeft een voorlopig dieptepunt bereikt: Slechts 21 procent vertrouwt het tv-nieuws, en slechts 25 procent vertrouwt het nieuws in de krant.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.