Bellen met de Tour: Martijn Hendriks

12-07-2012 11:32

Dagelijks zien miljoenen Nederlanders flitsen van de Tour de France voorbij komen. Meestal zien ze die via de NOS. De omroep is met ruim 30 mensen aanwezig in Frankrijk om het Nederlandse publiek dagelijks te voorzien van een live-uitzending, interviews en natuurlijk de Avondetappe met Mart Smeets. Een van hen is Martijn Hendriks.

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit tijdens de Tour?
“Nadat ik ben opgestaan vertrek ik meestal naar de startplaats. Daar ga ik dan een beetje werken aan m’n contacten. Je gaat met renners en ploegleiders praten, maakt alvast wat afspraken voor de verslaggevers. Vervolgens stap ik in de auto en dan rij ik meestal meteen door naar de finishplaats. Ondertussen ben ik dan aan het mailen en bellen met de persbegeleiding van de ploegen om allerlei afspraken te maken. Of ik regel nog een gast voor de Avondetappe. Bij de finish zelf doe ik soms zelf de interviews direct na de binnenkomst van de renners. Soms moet ik juist de renners direct bij onze verslaggevers zien te krijgen. Na de finish ga ik dan meteen weer door naar de locatie waar we de Avondetappe opnemen. Daar moeten dan meestal nog filmpjes gemonteerd worden en hou ik uiteraard het nieuws bij.”

Tijdens de rustdag werd het peloton opgeschrikt door een dopinggeval binnen Cofedis. Hoe gaat de pers in de Tour daar mee om?
“Ik kreeg een sms van een vriend die bij de Franse radio werkt. Niet veel later stond Twitter er mee vol. Dan ga je bellen naar je eindredacteur en naar Hilversum. Zij konden het nog net meenemen in het Journaal van 13.00 uur. Vervolgens hebben we de beslissing genomen om niet naar de persconferentie te gaan waar meer toelichting gegeven zou worden, omdat de Belgen en Fransen daar al zouden zijn. Wij kunnen hun beelden gebruiken. Bovendien is de renner die is opgepakt een onbekende voor ons. Dat was uiteraard anders toen Rasmussen uit de Tour werd gezet. Dan gaan we er uiteraard anders mee om. Uiteraard benaderen we het wel op een journalistieke manier.”

Eerder deze Tour werd het nieuws van de dag gedomineerd door de berichtgeving over de dopingzaak tegen Armstrong. Kun je daar eigenlijk aan ontsnappen?
“Op zo’n dag gaat het eigenlijk maar over één onderwerp inderdaad. Iedereen staat dan bij Hincapie, Vaughters en noem ze maar op. Maar de dag erna is dat eigenlijk al niet meer zo. Hincapie kan weer rustig naar de start fietsen en staat vrolijk handtekeningen uit te delen. Binnen de Tour is er altijd wel weer ander nieuws. Het kan iedere dag helemaal anders zijn. Bovendien heeft iedereen z’n zegje gedaan en gaan de heren drie dagen later niet ineens wat ander zeggen.”

Wat betreft de Tour zelf. Het is voor de Nederlanders een beetje een mislukte Tour…
“Laat dat beetje maar weg. Het valt ontzettend tegen wat de Nederlanders hebben laten zien. Natuurlijk hebben de jongens die gevallen zijn pech gehad, maar toch. De drie Nederlandse ploegen konden na vijf dagen al alle doelen weggooien. Argos raakte Kittel kwijt, Rabo de kopmannen en Vacansoleil heeft Poels in de kreukels liggen. Het is natuurlijk leuk voor jongens als Veelers en Van Hummel dat ze derde en vierde worden, maar de ploegen hebben er niets aan. Voor de ereplekken zijn ze hier niet gekomen.”

Is er nog iemand die Bradley Wiggins uit het geel kan rijden?
“Nee, dat denk ik niet. Tenzij hij nog een gigantische tegenslag gaat krijgen, maar normaal gesproken wint hij de Tour. Hij won de tijdrit met zoveel overmacht en ik zie Evans bergop niet bij hem wegrijden. En dan is er nog altijd die oersterke ploeg van Sky. Die ploeg krijgt zoveel moraal van die gele trui, dat gaan ze niet meer weggeven.”