Het is terecht dat Bram Bakker het opneemt voor Laura Batstra als zij door kinderarts Pereira wordt beschuldigd van ‘beïnvloeding door Scientology’ (Volkskrant, 7 juli). Ook al is Batstra’s helaas voor veel psychologen nogal stereotyperende harde afwijzing van neurobiologische oorzaken en psychofarmacagebruik, inderdaad wat aan de overdreven kant.
Pereira zei overigens dat hij ‘de indruk had’ dat Batstra door Scientology wordt beïnvloed. Niet zo’n heel gekke indruk: de fanatieke wijze waarop Batstra ADHD als neurologische stoornis afwijst en haar strijd tegen ADHD-medicatie laten zich het beste vergelijken met de fanatici uit de Scientology-sekte. Al gaat Scientology meestal nog een stap verder. Die noemt de psychiatrie zonder gene een ‘industrie des doods’, beschuldigt psychiaters en passant ook maar even van het uitvinden van de holocaust en verspreidt onder de noemer ‘bescherming van mensenrechten’ de meest aandoenlijke leugens en smerige laster over de psychiatrie.
In haar boek noemt Batstra de farmaceutische industrie consequent “Big Pharma”, een soort complot van de farmaceutische industrie om zoveel mogelijk geld te verdienen aan ziektes. Een wel erg lasterlijke benaming van een industrie die óók verantwoordelijk is voor medicatie tegen kanker, aids, pijnstillers en het uitbannen van diverse besmettelijke dodelijke ziektes. Nota bene door iemand die als wetenschapper is verbonden aan een universiteit.
Expertise
Jammer is het vooral dat Bakker vervolgens geen moment meer wenst te twijfelen aan de expertise van Batstra. Batstra is beslist geen psychiater, en in haar cv staat helemaal niets vermeld dat ook maar iets heeft te maken met een medisch specialisme dat te maken heeft met het toedienen van medicatie bij ADHD-patiënten of de diagnose daarvan.
Batstra mag dan gepromoveerd zijn in de gedragswetenschap, als psycholoog (sociaalwetenschapper) staat zij in de praktijk toch echt mijlenver verwijderd van de psychiater (medisch wetenschapper). Bovendien hangt bij gedragswetenschappen veel bewijs af van statistisch onderzoek. Een hersenscan van een patiënt waarop zichtbaar is dat bepaalde delen anders functioneren dan verwacht, is in elk geval makkelijker te interpreteren als bewijs dan statistische data gebaseerd op interviews of interpretaties van waarnemingen.
Absurd
Ouders die kinderen na lezing van Batstra’s boek onthouden van ADHD-medicatie zijn dan ook net zo absurd bezig als ouders die een kind dat kanker heeft medicatie onthouden omdat de tandarts ze dat aanraadt.
Uit ervaring kan ik vertellen dat psychologen die de biologische psychiatrie en psychofarmaca radicaal afwijzen (en nogmaals: dat zijn er beangstigend veel) enorme schade kunnen toebrengen aan mensen die lijden aan een psychische ziekte. In het debat over antidepressiva gebeurt momenteel hetzelfde: de grootste tegenstanders van antidepressiva zijn vooral psychologen, de grootste slachtoffers zijn vooral die 200.000 patiënten die lijden aan ernstige depressies en van de niet medisch geschoolde psychologen te horen krijgen dat gesprekstherapie en gedragstherapie ‘even goed werkt’ als hun vaak heilzame medicatie. Het is wat dat betreft wachten op een nieuwe Laura Batstra die voorstelt ook alle antidepressiva af te schaffen. Met onnoemelijk leed als gevolg
Wie lijdt onder een zware depressie heeft niet echt de behoefte om van mensen die verder zelf niet werkzaam zijn in dat medische vakgebied te horen dat het ‘allemaal maar tussen de oren zit’. Net zo min als moegestreden ouders van een ADHD-kind zouden moeten aanhoren dat hun kind ‘alleen maar een gedragsstoornis heeft’ en dus maar even wat langer moet lijden, terwijl een oplossing in de vorm van een bewezen goedwerkend medicijn gewoon voorhanden is.
Leest
Schoenmakers houden zich het best bij hun leest, zeker als het om de gezondheid van kinderen gaat. Maar dan moeten de ouders van kinderen wel eerst weten op welke leest er in de medische wetenschap wordt geschoeid.
De door psychiater Bram Bakker kritiekloze aanname en onderschrijving van psycholoog (dus niet psychiater) Laura Batstra’s kruistocht tegen ADHD en ADHD-medicatie helpt daar in elk geval niet bij.
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op VK.nl.