Sport

Tour de France: Oscar voor beste acteur voor Thomas Voeckler

12-07-2012 13:00

Dagenlang bungelde hij aan de staart van het peloton. Het ging niet goed met Thomas Voeckler. Hij had last van knieproblemen, opgelopen in de aanloop naar de Tour de France. Af en toe zocht de camera hem op om te kijken hoe het hem verging. Frankrijks hoop in bange dagen leek absoluut niet in goede doen. Zijn klassementsambities kon hij al snel overboord zetten. Zowel in de rit naar Boulogne sur Mer als de door valpartijen gekenmerkte zesde rit naar Metz verloor de Fransman meerdere minuten. Was hij echt zo slecht in vorm, of speelde Voeckler een spelletje?

De eerste week van de Tour de France verliep rustig voor ‘Titi’. Hoewel hij minuten verloor voor het klassement, kwam hij niet zwaar ten val zoals veel van zijn collega’s. Zelfs zijn knieproblemen verdwenen als sneeuw voor de zon en gisteren na de rustdag voelde Voeckler zich sterk genoeg voor een aanval. Een van zijn specialiteiten. Er ontstond een mooie kopgroep, die al snel de zege kreeg van de Sky-trein. De Franse harten begonnen weer sneller te kloppen, want hun held leek als uit de dood herrezen. Op de Col du Grand Colombier brak de kopgroep van 22 in stukken.

Dries Devenyns, Luis Leon Sanchez, Michele Scarponi en Voeckler kwamen samen aan op de top. ‘Titi’ als eerst, want de punten voor de bolletjestrui zouden hem nog handig van pas kunnen komen. Pas in de laatste tien kilometer sloot Jens Voigt zich nog bij de koplopers aan. Met zijn vijven mochten zij de strijd om de bloemen, zoenen en eeuwige roem voeren. Lange tijd leek Devenyns een goede kansen te maken, maar in de laatste kilometer streefde de sluwe Voeckler hem nog voorbij. Hij had met geslepenheid het bordje van al zijn tegenstanders leeg gegeten en kon nu optimaal profiteren. Met een theatraal kushandje passeerde hij als eerste de finishlijn in Bellegarde-sur-Valserine. Frankrijks held is terug.

Met de zege van gisteren behaalde Voeckler één van zijn doelen voor deze Tour de France. Dat hij wederom voor een goed klassement zou gaan, was uitgesloten. Voor een goed klassement moet Titi immers een grote voorsprong opbouwen in de eerste week, zodat hij met het geel om de schouders kan strijden voor elke seconde. Dit deed hij zowel in 2004, als in 2011. Dit jaar was deze ruimte echter uitgesloten. De teams hebben geleerd van vorig jaar. Voeckler uit het geel rijden kost teveel kracht. Hij zou geen ruimte krijgen dit jaar. Dit jaar moest Voeckler dus een ander strijdplan kiezen zonder zich daar over uit te spreken.

En met succes. Door een slechte vorm te etaleren en minuten te verliezen, strooide de Fransman zand in ieders ogen. Niemand hield nog rekening met hem, maar wie was prompt de sterkste? Juist Titi. Tevens rijdt hij nu rond in de bolletjestrui. Hoewel hij er nog weinig over spreekt, zal hij de trui ongetwijfeld naar Parijs willen brengen. En iedereen weet hoe lastig het is Voeckler uit een trui te rijden. Zijn we er met zijn allen toch weer ingestonken.