Basketbal: De schaterlach van Michael Jordan

13-07-2012 15:00

De grote basketbalgod ‘himself’ voelde zich donderdag geroepen om te reageren. De uitspraak van Kobe Bryant dat de 2012-uitvoering van het Amerikaanse Dream Team wel eens beter zou kunnen zijn dan de pioniers van 1992, prikkelde Michael Jordan. Nou ja, het lokte vooral een grote lach uit bij de huidige eigenaar van de Charlotte Bobcats.

Bryant, sterspeler van de Los Angeles Lakers, is gepokt en gemazeld in de NBA. Al zestien jaar is hij prof. Hij heeft vijf keer de titel gewonnen onder leiding van kampioenenmaker Phil Jackson. Inderdaad de man die in de jaren ’90 zes keer kampioen werd met de Chicago Bulls, waarin Michael Jordan wereldfaam vergaarde. Met zijn 33 jaar is The Black Mamba verre van een groentje, dus vanwaar die opmerking? Het lijkt erop dat Bryant gretig z’n plek in de geschiedenisboeken wil opeisen door met een overmoedig statement te komen.

In een paar zinnen zette MJ Bryant neer als een klein kind. De opmerking dat deze generatie in staat zou zijn om van de gouden Barcelonaploeg te winnen viel niet lekker, ook al maakte de Jordan voornamelijk een grinnikend geluid. “Ik heb hard gelachen. Het is niet slim van hem om deze vergelijking te maken,” slingerde Air Jordan de wereld in. Alleen in Adidas-reclames kan de huidige generatie topatleten tegen historische spelers of teams uitkomen. Niets is immers onmogelijk bij dit sportmerk. In de echte wereld blijft dit hardop filosoferen of speculeren.

“Bedenk wel dat zij van ons geleerd hebben en niet andersom”, gaf Jordan nog een corrigerend tikje mee in deze boeiende korte woordenstrijd. Maar als de klas van 2012 net zoveel Hall of Famers oplevert als de ploeg van 1992 dan mocht Kobe nog wel een keer langskomen bij meester Jordan. Elf van de twaalf mannen die werden gecoacht door de legendarische Chuck Daly hebben een plek gekregen in Cooperstown. Alleen Christian Laettner is geen HoF’er.

In sport is het gebruikelijk om wie heeft de langste te spelen? Dat zit ingebakken in het über-competitieve element ervan. Maar de drang om vergelijkingen te maken in de geschiedenis; een plaats te verwerven in de generaties neemt steeds toe. Wie is de beste ooit blijft niet alleen hangen in het voetbal of tennis. Vertegenwoordigers van de media zijn gek op dat soort vragen en presenteren het ene na het andere lijstje.
In het cijferidiote Amerika zijn ze deze week nog een stap verder gegaan. Daar hebben ze Bryants stelling zelfs bestudeerd. Op basis van de gemiddelde leeftijd, het aantal jaren in de NBA, het aantal titels, het schieten, het passen, het rebounden en de efficiëntie van alle 24 spelers is berekend dat de ploeg van onder meer Jordan, Magic Johnson, Larry Bird en Charles Barkley in 53,1 procent van de gevallen zou winnen met een punt verschil. Grappige info. Niks meer.

Laat duidelijk zijn dat er in Londen een heel sterk team staat. Amerika is erop gebrand om opnieuw basketbalgoud te halen. Een gevalletje 2004 mag nooit meer gebeuren. Daarom verschijnen onder andere Bryant, LeBron James, Chris Paul, Kevin Durant en Russell Westbrook op het Engelse parket. Helaas is Blake Griffin deze week weggevallen. De atletische dunkmachine scheurde de meniscus in z’n linkerknie. Team USA is de superfavoriet. Bryant gooide nog wat olie op het vuur, maar hij moet weten dat je een plek in de (Olympische) geschiedenis moet veroveren. Die is niet vooraf op te eisen. Dat verklaart dan ook meteen de schaterlach van Jordan; toch wel de beste basketballer aller tijden.

Voor meer artikelen over Amerikaanse sporten kun je terecht bij SportAmerika.nl