WarRoom

Biden geeft speech over buitenlands beleid, vertrouwen in overheid op dieptepunt, Joe the Plumber laat weer van zich horen

27-04-2012 10:00

Donderdag gaf Vicepresident Biden een speech. Tijdens de speech ontstond er de nodige rumoer in de zaal toen Biden een bekend citaat  van President Teddy Roosevelt gebruikte om Obama te beschrijven. Roosevelt vatte ooit zijn buitenlands beleid zo samen: “walk softly and carry a big stick”. Vervolgens voegde Biden daar aan toe: “I promise you [this] president has that big stick, I promise you.

Biden valt Romney aan op buitenlands beleid
De speech ging over een onderwerp waarover nog weinig is gesproken deze campagne: buitenlands beleid. Hij prees President Obama voor het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Irak en Afghanistan. Ook herhaalde hij weer een leus die de mantra van de Obama-campagne begint te worden: “Osama bin Laden is dead and General Motors is alive.” In de speech viel op dat Biden Romney hard aanviel op zijn onervarenheid met buitenlands beleid. Hij haalde ondermeer een citaat aan van Romney uit 2008 waarin hij zegt als president geen middelen te wijden aan het pakken van Bin Laden. Deze speech past in een serie speeches die de Obama-campagne framing speeches” noemt. Romney heeft zijn surrogaten laten reageren op de speech. Zij beschreven het buitenlands beleid van Obama als “leading from behind”.

Waardering Amerikaanse overheid bereikt dieptepunt
De waardering die Amerikanen hebben voor hun overheid heeft een dieptepunt bereikt. Slechts 33 procent van de Amerikanen waardeert de federale overheid. Tien jaar geleden was dat aantal nog 64 procent. De gemeentelijke en statelijke overheden worden met respectievelijk 61 en 52 meer gewaardeerd. Het is onderdeel van een bekend verschijnsel. Amerikanen verliezen steeds meer vertrouwen in instituties zoals de overheid, de kerk en de media. In een veel geprezen artikel deze week analyseerde de National Journal waarom deze instituties vertrouwen verliezen.

Gingrich hoopt op campagnetour te mogen voor Romney
Ook al eindigt zijn campagne dinsdag, Newt Gingrich hoopt politiek actief te blijven deze verkiezingen. Hij en zijn vrouw hopen op campagnetour te gaan voor Romney. I’m going to look at how I can be helpful, because I suspect people will still show up to hear me, zei Gingrich donderdag tijdens een bijeenkomst met kiezers. Maar Gingrich verwacht niet dat hij Romney zal gaan helpen als vicepresidentskandidaat: “I think the vice president will be somebody much younger.” Terwijl hij terugblikte op zijn campagne concludeerde hij dat hij het beter had willen doen: “I ran for president and, candidly, wished I had done better.

Boehner haalt hard uit naar Obama
De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, haalde donderdag hard uit naar President Obama. Hij verweet de president zijn taak te verwaarlozen ten gunste van zijn campagne: “This week the president traveled across the country on the taxpayers’ dime at a cost of $179,000 an hour, insisting that Congress fix a problem that we were already working on.” Zijn harde aanval is een erkenning van het feit dat in het Congres er tot de verkiezingen niet veel zaken gedaan zullen worden tussen hem en Obama. Maar of de aanval zinvol is? Ook Bush en Clinton maakte gebruik van de voordeeltjes van het presidentschap om campagne te voeren en werden er op aangevallen.

Kort Nieuws

  • Een rechter heeft geoordeeld dat de Amerikaanse overheid niet verplicht is om foto’s te openbaren die zijn genomen tijdens de militaire inval op Osama bin Ladens pand.
  • Karl Rove heeft zijn eerste verkiezingsvoorspelling (PDF) gepubliceerd. Hij geeft Obama een voorsprong qua kiesmannen. In 2008 kwam zijn voorspelling grotendeels uit.
  • Zaterdag geeft Obama een traditionele komische speech tijdens het White House Correspondents Association Dinner. Gisteren werd de gastenlijst vol beroemdheden bekendgemaakt. George Clooney, Lindsay Lohan, Steven Spielberg…
  • Joe the Plumber, tegenwoordig een Republikeinse kandidaat voor het Congres, gelooft dat Obama gezegend is door God.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.