Mailen over de Tour #17

15-07-2012 19:50

Ha die Mies!

Elk jaar wacht ik er op: De Katharen. We zijn namelijk pas echt in de Pyreneeën als er een oud fort op een berg in beeld verschijnt en Dijkstra begint te babbelen over de godsdienstoorlogen in Zuid-Frankrijk. Vandaag was het om kwart voor drie eindelijk zover. Ik moest denken aan de Tour van 2008: Dijkstra wilde vertellen wat er met de Katharen in de buurt van Foix is gebeurd:Die Katharen, die hadden dus een beetje een iets ander geloof dan de Franse katholieken daar..  waarop Ducrot hem interrumpeerde: ‘Precies, en daar werden ze goed voor vervolgd, zoals dat hoort!’

Mooi momentje bij de tussensprint trouwens. Sagan wilde natuurlijk de punten pakken voor z’n groene trui en keek nerveus om zich heen om te zien of er iemand anders ging sprinten. Toen Izaguirre lachend een schijnbeweging maakte zag je hem toch even schrikken. Maar uiteraard lieten ze hem gewoon begaan.

Waar het vanavond in de praatprogramma’s over gaat lijkt me wel duidelijk. Wiggins, Evans, wachten, doorrijden en Rolland. Waar het over zou moeten gaan is of ze de idioot al hebben gepakt die de ellende veroorzaakte. Want dit soort rommel op de weg gooien in een afdaling staat in mijn boek gelijk aan een poging tot doodslag.

So it begins, needles and pins.

Leve de Tour!
P

Hola Poncke!

Inderdaad, moordenaars. Heel mooi hoe de Bask Izaguirre Sagan nog even wilde laten schrikken bij de tussensprint met een nepaanzetje. Lolletje onder elkaar. Mooi ook inderdaad hoe Sagan steeds achterom bleef kijken: hij vertrouwde zijn gelegenheidsmakkers in de kopgroep voor geen cent. Heel goed!

Sagan is nu al een grote kampioen. Hij heeft er de juiste mentaliteit voor: brutaal, leep, achterdochtig. Hij wint de groene trui zonder ploeg. Liquigas heeft niet veel voor hem gedaan deze Tour, anders dan de Lotto’s  voor zijn directe rivaal Greipel. Sagan doet het gewoon alleen. Een baas.

Zijn er wat te weinig bazen in het huidige peloton? Zo’n Froome bijvoorbeeld is een lieve jongen. Dat kost hem de overwinning. Hij offert zich op. Zou Sagan nooit doen. Ook jammer dat de klassementsrenners Wiggins niet meteen aanvielen. Contador en Andy Schleck hadden dat wel gedaan. Ze bleven maar wachten, en dan is het te laat. Ik zie ze liever strijdend ten onder gaan. Nota bene Cavendish leidde het peloton, bergop! En in de kopgroep kregen ze Sagan er niet af. Het was de bergrit van de sprinters en de spijkers.

Maar wat is Sagan ontzettend goed. Hij reed in de afdaling zelfs weg van het kopgroepje. Op zijn stang! Hij was de man van deze rit. Jammer dat hij niet won. Wel fijn dat de Rabo’s eindelijk een overwinning kunnen vieren. LL is al tig keer meegeweest met de ontsnapping dus hij verdient het.

Hup!
M

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl.