Mailen over de Tour #18

16-07-2012 20:00

Hola Poncke!

‘Koers is koers’, zei ploegmanager Marc Sergeant van Lotto gisterenavond tegen de verslaggever van Vive le vélo. Hij vond dat zijn kopman Jurgen van den Broeck had moeten doorrijden gisteren na de materiaalpech van Evans. Het is een leuke discussie. Wel of niet doorrijden als een klassementsrenner op achterstand raakt door een val of lekke band. “Niemand wil profiteren van andermans pech”, zei Wiggins na afloop van die etappe. L’Equipe die steeds negatiever over Wiggins berichtte sinds hij in het geel rijdt, schreef meteen weer lovend over le gentleman Wiggins.

Yeah right. Lekker makkelijk Wiggins als je ruime voorsprong op Evans hebt. Hij wist helemaal niet dat er spijkers op de weg lagen toen Rolland wegreed in de afdaling, hij wilde zijn imago oppoetsen. En die spijkers kwamen Wiggo later goed uit bij zijn ‘gentleman’-verhaal.

Armstrong wachtte in 2001 op Ullrich toen hij in de afdaling van de Peyresourde de bocht miste en in een ravijn leek te storten. Dat voorbeeld werd weer aangehaald gisteravond bij Vive le vélo. <ironie>O, o, o wat was Armstrong toch een koning dat hij op de Duitser had gewacht. </ironie> De Lens had toen zo’n zes minuten voorsprong op Der Jan! Dan is het comfortabel de koning uithangen. Ullrich maakte dat zogenaamde doucertje twee jaar later goed door op The Boss te wachten toen hij met zijn stuur in een tasje van een toeschouwer bleef haken op de beklimming van de Luz Ardiden. Ullrich stond op dat moment ongeveer één minuut áchter op Armstrong en had daar het geel kunnen pakken. Dat was pas een gentleman! Een domme brave suffe gentleman, dat wel.

Ik vind dat de renners te allen tijde moeten doorrijden. Pech hoort bij koers en dus bij de Tour. Laat de wedstrijdleiding maar bepalen of de koers wordt stilgelegd.

Hup!
M

Ha die Mies!

Hear hear! Dat getrut moet maar eens ophouden. En o heerlijke ironie, hoe anders verliep de dag van vandaag. De etappe ging als een op hol geslagen kudde bizons van start. Het duurde tot op zo’n negentig kilometer van de finish voordat de kopgroep was gevormd. De ene na de andere renner probeerde te ontsnappen uit het als bezeten rijdende peloton. De mannen van SKY hadden er al gauw genoeg van, ze vonden blijkbaar dat ze na de stillegging van gisteren nog wel een rustig dagje hadden verdiend. Eerst probeerde Edvald Boasson Hagen iedereen tot bedaren te brengen, daarna ging ook Bernie Eisel al gebarend voor de groep rijden. Maar vandaag had niemand zin om naar de ploeg van Wiggins te luisteren. Misschien hadden ze wel spijt dat ze dat gisteren wel gedaan hadden. Vandaag maakte het peloton zelf wel uit wat ze deden, daar hadden ze Le Gentleman niet voor nodig. En EBH en Eisel? Die reden eigenlijk een beetje voor schut, met hun gezwaai en geklap. Ik kon een grijns niet onderdrukken.

Foto: @TourdeJose

Hoe het afliep vandaag? De kopgroep van zes bleef weg. De Fransman Fedrigo won. Chapeau!

Leve de Tour!
P

@MiesjeB en @Ponckster die irl Monique Huijdink en Anne Spapens-Hamminga heten, kijken elke dag naar de Tour en tikken ondertussen aan hun Tourboek dat verschijnt in het voorjaar van 2013 bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Zie ook www.100stetourdefrance.nl