Een oplossing voor de financiële situatie van Griekenland is na het referendum niet dichterbij gekomen. Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei maandag in Den Haag voorafgaand aan overleg in het kabinet over onder meer Griekenland, dat de uitslag met de afwijzing van de voorstellen het vinden van een oplossing “alleen maar moeilijker maakt”.
Zondag wezen de Grieken voorstellen van de geldschieters voor een oplossing van de crisis in het noodlijdende land naar de prullenbak.
Dijsselbloem herhaalde dat “moeilijke maatregelen” nodig zijn en blijven om de Griekse economie er weer bovenop te krijgen. “Makkelijke oplossingen zijn er niet.”
De Grieken willen in de eurozone blijven. “Dat is ook mijn doel. Maar of het lukt, gaan we kijken”, zei Dijsselbloem. “We moeten zien of er openingen zijn”. De Grieken willen namelijk nieuwe steun, een derde reddingspakket, gefinancierd uit het noodfonds ESM.
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is ondertussen opgestapt. Hij komt hiermee naar eigen zeggen tegemoet aan de wens van sommige eurolanden die hem niet meer aan de onderhandelingstafel in Brussel zouden willen zien. Hierover zei Dijsselbloem: “Ik heb geen problemen met personen. Het gaat om toon en inhoudelijke inbreng. Volgens mij moeten we daar ons op richten.”
Brussel is dinsdag het toneel van crisisoverleg over Griekenland. Zo komen in de middag de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) bijeen, waarna om 18.00 uur de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden vergaderen. “We gaan proberen of we het proces stap-voor-stap nog kunnen redden”, zei Dijsselbloem.
Er moet eerst worden gekeken of er “voldoende basis is van vertrouwen en politieke ruimte” om tot een akkoord te komen, zei Dijsselbloem. Volgens hem betekent dit dat ook de Grieken moeten erkennen dat hun economie er heel slecht voorstaat en dat er veel moet gebeuren. “Als die erkenning er is, dan gaan we vervolgens kijken hoe we dat gaan doen.”
Dijsselbloem wilde niet vooruitlopen op de vraag of Griekenland op noodsteun van de andere eurolanden kan rekenen om bijvoorbeeld de Griekse bankensector overeind te houden. “We gaan de komende dagen kijken wat nodig is en mogelijk is.”
Anp