AMSTERDAM (ANP) – De stemming op de Europese aandelenmarkten leed maandag flink onder het Griekse ‘nee’ tegen het voorstel om verder te hervormen in ruil voor nieuwe financiële hulp van de andere eurolanden. Maar van de gevreesde paniek was ook kort na opening van de Amerikaanse beurzen geen sprake.
De AEX-index in Amsterdam stond 1,4 procent lager op 467,57 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 695,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,4 en 1,9 procent. De FTSE-index in Londen leverde 0,6 procent in. In Milaan liep het verlies op tot 3,7 procent, terwijl in Madrid de belangrijkste graadmeter 2,4 procent daalde.
Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen merkte op dat uitslag van het referendum in Griekenland er eigenlijk niet zo toe doet. ,,Linksom of rechtsom komen er nieuwe onderhandelingen”, zei hij. Hij voegde daar aan toe dat beleggers veel meer bezig zijn met de kwartaalcijfers waar bedrijven de komende tijd mee naar buiten treden.
TNT
TNT was het enige hoofdfonds in Amsterdam dat het hoofd boven water hield, met een plusje van 0,2 procent. Het overnamebod dat de Amerikaanse branchegenoot FedEx in april uitbracht op de pakketbezorger, legt sindsdien een stevige bodem onder de koers.
Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 3,9 procent. Ook ING moest het ontgelden. Het financiële concern werd 3,6 procent minder waard. Telecombedrijf KPN moest 2,3 procent inleveren.
Rolls-Royce
Ook elders in Europa stonden de banken op verlies. In Frankfurt zag Commerzbank zijn beurswaarde 4 procent dalen, concurrent Deutsche Bank verloor 3,5 procent. In Parijs leverde BNP Paribas 4,5 procent in en zakte het aandeel Crédit Agricole 3,5 procent.
Rolls-Royce ging in Londen meer dan 6 procent omlaag. De Britse fabrikant van onder meer vliegtuigmotoren verwacht dit jaar en in 2016 minder winst te maken dan eerder geraamd.
De euro was 1,1024 dollar waard, tegen 1,1097 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 4,8 procent tot 54,20 dollar. Brentolie werd 2,7 procent goedkoper en kostte 58,71 dollar per vat.