NBA: No business, like Lin-business

20-07-2012 15:00

Zo verlaat je via de achterdeur Houston en nog geen jaar later loop je met een grote glimlach en een riant contract opnieuw het Toyota Center in. Het kan raar lopen in de sport. Vraag maar aan Jeremy Lin die een nieuw hoofdstuk kan toevoegen aan zijn jongensboek.

Onverwacht verhaal
Een onverwacht verhaal voor velen, want de verwachting en de hoop was dat de 23-jarige point guard zijn loopbaan zou voortzetten bij de New York Knicks; de ploeg die de basketbalsensatie van februari/maart op het rechte pad zette: de weg naar de play-offs. In slechts 25 starts maakte hij wereldfaam. Wie geen notie kreeg van Linsanity woonde onder een rots. New York was tijdelijk het kloppende hart van de basketbalwereld. Mede daardoor en de beloftevolle speler die Lin is, zou hij zijn loopbaan moeten vervolgen bij de Knickerbockers. Dat zou duiden op logica en continuïteit. Toch?

Maar ook in het basketbal draait het om CREAM. Dat staat volgens de Wu Tang Clan voor ‘cash rules everything around me’. De Knicks haalden in de tussentijd routinier Jason Kidd naar de Madison Square Garden toe. Kort daarop trokken ze ook Raymond Felton aan. Nog meer concurrentie voor Lin, die vanaf dat moment ook het gevoel had dat hij z’n New Yorkse biezen kon gaan pakken.

Verontschuldigingssalvo
De Rockets wilden hem graag terug. Sorry was het meest gebruikte woord tijdens het gesprek dat hij had op 4 juli. Het verontschuldigingssalvo was zo erg dat het bijna gênant werd. Wat waren ze dom geweest om hem begin van het vorige seizoen weg te sturen. Voor de niet gedrafte basketballer was er toen geen plek in het roster (de selectie). Nu trekken ze zwaar de portemonnee.

In drie jaar tijd gaat Lin flink cashen: liefst 25,1 miljoen dollar. New York had de aanbieding kunnen matchen, maar zag daar vanaf. Dat kreeg de speler in kwestie dinsdag ook medegedeeld. General manager Glen Grunwald belde hem op. “We wilden met je verder, maar het gaat niet werken.” Dertig seconden later lag de hoorn alweer op de haak. Business hè.

Grootste bottleneck is het derde contractjaar. Houston keert hem dan 14,8 miljoen dollar uit. Dat zou voor de Knicks een enorme aanslag betekenen op het loongebouw en dat met al enkele grootverdieners als Carmelo Anthony, Amar’e Stoudemire en Tyson Chandler. Voor de goede orde dit jaar stond de oud-Harvard student voor 788.000 dollar op de payroll. In NBA-termen is dat echt een schijntje. De Knicks hebben tijdens de Linsanity-idiotie het veelvoudige verdiend aan hem. Het shirt met nummer 17 was niet aan te slepen. Stijf uitverkocht, net zoals alle thuiswedstrijden.

Zakelijke beslissing
Dat is marktwerking en nu hebben de Knicks een zakelijke beslissing genomen door Lin te laten gaan. Ruimte voor emotie of sentiment is er niet. Hoe graag de grote groep aanhangers van de Knicks dat ook zouden willen zien. Lin heeft een slimme deal gesloten door maanden na de belachelijke hype zelf te profiteren van Linsanity. Zijn kostje is gekocht. Dat weet hij. Nu mag hij bij de Rockets gaan bewijzen dat hij meer dan een hype is, want daar zijn 64 wedstrijden in de NBA toch echt te weinig voor.

Voor meer artikelen over Amerikaanse sporten kun je ook altijd terecht op SportAmerika.nl.